Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns en maktpotential i lanseringen av nya ord, menar insändarskribenten. Bild: NORA LOREK / TT
Det finns en maktpotential i lanseringen av nya ord, menar insändarskribenten. Bild: NORA LOREK / TT

Ingen vill se sig själv sjuk av rädsla

En individ eller grupp som är mot något väljer "anti-" i stället för "-fobi", skriver P-O Ekdahl.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

De ord vi använder är med och skapar den verklighet vi upplever. Nya ord och begrepp tillkommer hela tiden. Det betyder att vår verklighetsbild ständigt omformas. På så sätt finns en maktpotential i lanseringen av nya ord.

Ett exempel på detta är ändelsen "-fobi". Detta är ett sjukdomsbegrepp som uttrycker onyanserat och oreflekterat starkt avståndstagande. Denna ändelse har mycket större kraft än den traditionella förstavelsen för motståndare "anti-". Vi pratar om antisemitism, men hur känns ordet semitofobi?

LÄS MER: Regeringen vill kriminalisera Förintelseförnekare

En individ eller grupp som är mot något väljer därför "anti-" eftersom det uttrycker något rationellt, genomtänkt och väljer bort "-fobi". Ingen vill se sig själv sjuk av blind rädsla.

Däremot kan det ge taktiska fördelar att göra tvärtom när motståndarna ska definieras och den egna positionen ska befästas.

P-O Ekdahl

LÄS MER: Supporter fängslad för rasism mot EM-stjärnor