Regeringen vill kriminalisera Förintelseförnekare

Justitieminister Morgan Johansson (S) presenterade på torsdagen utgångspunkterna för en ny parlamentarisk utredning, med syfte att stävja antisemitism.
– Att förneka Förintelsen är antisemitism. Punkt slut, sa han under en presskonferens.

ANNONS
|

Morgan Johansson vill att det införs ett särskilt straffansvar för ”offentligt urskuldande, förnekande eller flagrant förringande” av folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Främst handlar initiativet om Förintelseförnekande, menar Morgan Johansson.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Enligt justitieministern finns det tre anledningar till att inleda detta arbete nu. För det första finns det nuförtiden få ögonvittnen kvar, som själva upplevde förintelsen. För det andra är extrema budskap lättare att sprida i och med sociala medier och dessutom har antisemitismen ökat under de senaste 20 åren.

– Min förhoppning är att man nu, inom ramen för utredningen, kan komma fram till en lösning som får så brett stöd som möjligt, säger Morgan Johansson.

ANNONS

LÄS MER:Diskriminering mot muslimer och judar kartläggs

Förpliktelser mot EU

En annan del handlar om EU:s så kallade rasismrambeslut. Tanken är, om Morgan Johansson får sin vilja igenom, att den svenska lagstiftningen ska harmoniseras med EU-lagstiftning. Tidigare har Morgan Johansson menat att svensk lagstiftning redan lever upp till kraven i rasismrambeslutet. Men det ställningstagandet verkar han nu ha omvärderat lite grann. På presskonferensen menade justitieministern att en annan viktig anledning till utredningen är att Sverige ska undvika att hamna i EU-domstolen.

– Jag vill vara väldigt tydlig: jag vill inte försätta Sverige i en situation där vi hamnar i EU-domstolen med länder som till exempel Polen för att vi inte har en tillräckligt stark lagstiftning mot antisemitism, sa ministern.

LÄS MER:Islossningen mellan Sverige och Israel går snabbt

Kan ändra grundlagar

Den parlamentariska utredning som nu tillsätts leds av Stefan Johansson, lagråd om domare i Högsta domstolen. Samtliga partier kommer att delta i arbetet. Frågan för utredningen blir om det ska införas ett särskilt straffansvar och om det i så fall även ska gälla de områden som skyddas av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, där bland annat tidningar, radio och tv ingår. Betänkandet ska vara klart senast 20 april 2023.

LÄS MER:Löfven: "Ser antisemitism i hela världen"

Eftersom det handlar om grundlagar kan det dröja innan ny lagstiftning finns på plats. Dessutom, menar Morgan Johansson, finns alltid anledning att vara extra försiktig när det gäller just grundlagarna.

ANNONS

– Men den enda som behöver vara rädd är den som sprider antisemitiska budskap, sa han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS