Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Christina Heikel, Fastighetsägarna. Bild: Sofia Sabel
Christina Heikel, Fastighetsägarna. Bild: Sofia Sabel

Ingen vill bygga nya hyresrätter med förlust

Marknadshyror skulle, om någon föreslog det, stiga i centrala lägen där inkomsterna är högre och sjunka där de är lägre, skriver Christina Heikel, Fastighetsägarna, i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

31/3 Det måste få finnas hyresrätter med vettiga hyror

Hyresgästföreningen har monopol på att företräda insiders på hyresmarknaden. Det innebär med ingen automatik att de företräder alla hyresgästers intressen – och inte alls dem som står utanför bostadsmarknaden. Replikskiftet med Hyresgästföreningen gällde osakligheten i att skrämma upp dagens hyresgäster med att fri hyressättning skulle gälla något annat än i nyproduktionen, att hyrorna skulle chockhöjas och att besittningsskyddet var hotat.

Fastighetsägare vill naturligtvis utveckla och hyra ut bostäder. Dagens förhandlade presumtionshyror är i nivå med fri hyressättning när det införs. Investeringsläget kommer att förbättras eftersom Hyresgästföreningen idag på helt godtyckliga grunder kan motsätta sig en överenskommelse om presumtionshyra. Den som bygger nya hyresrätter ställs då inför risken att i efterhand få hyran sänkt under produktionskostnad. I stort sett alla vill att det byggs fler bostäder. Ingen kan eller vill bygga med förlust.

Enklare lägenheter med lägre hyror kan på nytt sätt utvecklas om det konsumenterna värderar i stället för bruksvärdets fiktiva värden görs gällande. Det blir möjligt vid fri hyressättning i nyproduktion. Kommuner kan i markpriser och kravställanden bidra till en lägre kostnadsbild som i sin tur kan ge lägre hyror.

Dagens hyressättning i det befintliga beståndet gynnar främst höginkomsttagare och missgynnar låginkomsttagare. Marknadshyror skulle, om någon föreslog det, stiga i centrala lägen där inkomsterna är högre och sjunka där de är lägre. Det som Fastighetsägarna vill och samarbetspartierna föreslagit, är nu endast att bostadskonsumenternas värderingar bättre ska speglas i hyresutvecklingen.

Christina Heikel, Fastighetsägarna i Göteborg

LÄS MER: Corona kan förändra innerstaden – för alltid

LÄS MER: Facebook är värdarnas nya vapen i jakten på svarta kontrakt