Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna. Bild: Meli Petersson Ellafi
Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna. Bild: Meli Petersson Ellafi

Det måste få finnas hyresrätter med vettiga hyror

Fri hyressättning kan aldrig gynna någon annan än fastighetsägarna, skriver Jan-Erik Hansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Christina Heikel, Fastighetsägarna, påstod i GP 26/3 att marknadshyror skulle gynna bostadskonsumenterna.

Som talesperson för Fastighetsägarna är det ju naturligtvis förståeligt att hon hävdar detta, men för alla andra torde det vara helt obegripligt.

Om fastighetsägarna ges möjlighet till fri hyressättning så kommer det självklart att skruva upp hyrorna. Ingen förståndig människa kan tro något annat. Det är ju så en fri marknad fungerar.

Heikel skriver också att mycket indikerar att hyresnivån för nya hyresrätter i direkt förhandling med hyresgästen, det som Hyresgästföreningen kallar marknadshyra, inte kommer att bli högre än vid gällande hyressättning. Jaså, varför ska man då införa marknadshyror?

Om fri hyressättning införs i nyproduktion är det givetvis rimligt att tro att detta senare även kommer att ske inom hela hyresbostadsbeståndet.

Enligt Christina Heikel är vinnarna på en bättre fungerande hyresmarknad alla de som får tillgång till ett tryggt boende. Men – hur skulle boendet bli tryggare bara för att hyresvärden höjer hyran?

Om fri hyressättning införs i nyproduktion är det givetvis rimligt att tro att detta senare även kommer att ske inom hela hyresbostadsbeståndet.

Heikel ondgör sig också över Hyresgästföreningen och dess agerande och det är ju begripligt när man är motpart, kan ju jämställas med fackföreningarna inom arbetsmarknaden, det vill säga någon som bevakar en parts intressen. Hur hade arbetsmarknaden sett ut om inga fackföreningar fanns? Fri lönesättning?

Fri hyressättning kan aldrig gynna någon annan än fastighetsägarna.

Höjning av hyrorna kan istället komma att leda till att människor slås ut på bostadsmarknaden.

Jag bor själv inte i hyresrätt men inser att det måste finnas hyresrätter med vettiga hyror för alla som inte vill eller har möjlighet att äga sin bostad och så är det för de flesta någon gång under livscykeln.

Jan-Erik Hansson

LÄS MER: Corona kan förändra innerstaden – för alltid