Efter attentatet på Drottninggatan ansåg flera anhöriga till offren att stödet var alldeles för litet, berättar skribenten.
Efter attentatet på Drottninggatan ansåg flera anhöriga till offren att stödet var alldeles för litet, berättar skribenten. Bild: Pontus Lundahl/TT

Hög tid för regeringen att införa en terrorfond

En terrorfond är ett ekonomiskt stöd till personer vars barn, syskon eller förälder mist livet i en terrorattack, skriver Lisa Wisenius (KD).

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Förra veckan höjde Säpo terrornivån från 3 till 4 på den femgradiga skalan, vilket innebär att det finns ett konkret hot mot Sverige. Ansvariga uppmanar till ökad vaksamhet. Samtidigt pratas det allt för lite om en potentiell terrorfond.

En terrorfond är ett ekonomiskt stöd till personer vars barn, syskon eller förälder mist livet i en terrorattack. Efter attentatet på Drottninggatan ansåg flera anhöriga till offren att stödet var alldeles för litet. Under rättegången blev de kompenserade för personskador men kravet om kränkningsersättning nekades. Flera närstående har därför efterfrågat en särskild fond för ersättning, en terrorfond.

När Sverige drabbades av terrordådet på Drottninggatan 2017, låg terrornivån på tre. I dag är risken för terrordåd ännu större. Vi bör lära oss av Frankrike, England och Spanien som har drabbats av terrordåd och har en terrorfond. Det är hög tid för regeringen att införa en terrorfond även i Sverige.

ANNONS

Lisa Wisenius (KD)

LÄS MER:Forskarens kritik – terrorhotnivån borde inte ha höjts

LÄS MER:Så reagerar göteborgarna på höjda terrornivån

LÄS MER:Så agerar företagen på den förhöjda terrornivån

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS