Forskarens kritik – terrorhotnivån borde inte ha höjts

Säpo höjde under torsdagen terrorhotnivån i Sverige från en trea till en fyra. Samtidigt uppmanar myndigheten allmänheten att leva på som vanligt. I en intervju med TV4 Nyheterna riktar terrorforskaren Magnus Norell kritik mot beslutet.

ANNONS
|

Statsvetaren och terrorforskaren kritiserar dagens höjning av terrorhotnivån och beskriver den som problematisk.

– Det är konstigt att man ska leva som vanligt och sen höjer man till fyra. Det är en motstridighet här som inte går att få ihop. Det man säger åt folk är att det blir farligare men samtidigt säger man att ”lev som vanligt men var försiktiga”, hur då? Det får man inga svar på, säger Magnus Norell till TV4.

Han vidareutvecklar sedan kritiken. Under dagens pressträff uppgavs det att det inte är någon särskild händelse som ligger bakom höjningen, utan att det snarare handlar om det försämrade säkerhetsläget. Norell anser att det inte nödvändigtvis innebär ett ökat terrorhot. Han kallar samtidigt Säpos uttalanden för ”extremt generella och vaga”.

ANNONS

– Att ljudnivån ökar, att olika aktörer hojtar högre att Sverige ska attackeras, måste inte innebära att det konkret innebär ett ökat terrorhot, utan det är ljudnivån som går upp, säger Magnus Norell.

Terrorforskaren är därför kritisk till att man valde att gå upp ett steg på skalan för hotnivån.

– Det här spelar i händerna på de som vill Sverige illa, det lönar sig att låta mycket och att agera verbalt framförallt – för då händer det saker i Sverige och det här ju ett tecken på det. Jag hade önskat att de inte hade höjt utan att de hade suttit still i båten och haft is i magen.

Magnus Norell betonar också att man inte kan dra någon nytta av nivåskalan, då den inte påverkar polisens operativa arbete i någon större utsträckning. Han ifrågasätter därför om nivåskalan är värd att använda, och kallar den för ett ”trubbigt instrument”.

LÄS MER:Terrorexperten Magnus Ranstorp om hotnivån: ”Har inte varit allvarligare”

LÄS MER:Så agerar företagen på den förhöjda terrornivån

LÄS MER:Så reagerar göteborgarna på höjda terrornivån

ANNONS