Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Det är en hörnsten i vår rättssäkerhet och därmed i vår demokrati, att brott måste styrkas bortom rimligt tvivel, menar insändaren. Bild: HENRIK MONTGOMERY

Gängkriminaliteten bekämpas inte med en nedrustad demokrati

Folk som kan saker, ”eliten” hetsar man mot och låtsas representera folket. Målet är nedmontering av demokratin, skriver Lars Wallgren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

31/8 Cancer och kriminella behöver behandlas på samma sätt

Inte sällan dyker det upp insändare, som bakom argument som kan vara skenbart logiska, helt enkelt vill montera ner vår demokrati. Allas lika värde är en hörnsten och förutsättning för en demokrati. Likhet inför lagen är en annan, allmän rättssäkerhet är grundläggande.

”Bekymrad Svensson” vill luckra upp beviskraven. För folk som har tidigare kriminalitet vill han inte att man ska behöva bevisa brott. Det är en hörnsten i vår rättssäkerhet och därmed i vår demokrati, att brott måste styrkas bortom rimligt tvivel. Det tycker inte ”Bekymrad Svensson” är viktigt.

Inte heller ska straffen vara lika enligt samma person. Hen skriver: ”Ska alla medborgare behandlas lika kan inte straffen och beviskraven vara lika för alla.” Det är god diktaturklass på den meningen. Påminner osökt om George Orwell i ”1984”: ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.” ”Bekymrad Svensson” vill helt enkelt avskaffa likhet inför lagen.

Gängkriminaliteten är ett stort problem. Men den bekämpas inte genom att man rustar ner demokratin.

Gängkriminaliteten är ett stort problem. Men den bekämpas inte genom att man rustar ner demokratin. Tvärtom, hänsynslöshet uppifrån leder till mer hänsynslöshet nerifrån. Helt andra åtgärder måste till.

Narkotikan driver kriminaliteten, den ökande acceptansen för knark måste bekämpas. Segregeringen måste luckras upp. Skolorna i de utsatta områdena måste få mer resurser.

Det finns ett par saker som är typiska för skribenter som ”Bekymrad Svensson”: 1) De skriver anonymt. 2) De vill ge sken av att representera ”folket”. ”Bekymrad Svensson” skriver nedlåtande om ”juristeliten”. Detta förekommer hela tiden i den högerpopulistiska propagandan. Folk som kan saker, ”eliten” hetsar man mot och låtsas representera folket. Målet är nedmontering av demokratin.

”Bekymrad Svensson” är säkert inte någon person ur ”folket”, det här sättet att uttrycka sig följer kända mönster. Det är viktigt att vi genomskådar dem.

Lars Wallgren, Göteborg