Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om brott lönar sig för andra varför ska jag vara hederlig, undrar insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Cancer och kriminella behöver behandlas på samma sätt

Det som saknas är att alla människor inte har den känsla för vad som är rätt och fel som hela vårt rättssystem bygger på, skriver ”Bekymrad Svensson”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Har man fått en elak cancer så tar man bort de angripna cellerna mekaniskt. Man får också starka mediciner som dödar övriga celler som blivit angripna. Sedan är det dags för förebyggande åtgärder för att förhindra att man får nya attacker av cancer. Förebyggande åtgärder påverkar inte alltid de infekterade cellerna men är viktiga för övriga kroppen.

Förebyggande insatser där man tydligt markerar mot alla typer av brott behöver också sättas in för att förhindra nya ”cancerutbrott”.

Vi befinner oss i ett extremt läge och måste agera på samma sätt med den kriminalitet som nu sprids i samhället. De grovt kriminella som har störst påverkan på utvecklingen måste plockas bort från samhället. Alla kriminella måste isoleras och ingen dömd person ska kunna friges om denna fortsätter att ha kontakt med andra kriminella. När man är helt säker på att en kriminell har förstått och sonat sina brott kan man sätta in hjälpinsatser. Förebyggande insatser där man tydligt markerar mot alla typer av brott behöver också sättas in för att förhindra nya ”cancerutbrott”.

Ska alla medborgare behandlas lika kan inte straffen och beviskraven vara lika för alla. För en vanlig hederlig person är det väldigt stressande och skamfyllt att bara bli misstänkt och förhörd av polisen men för en kriminell person kan ett flerårigt fängelsestraff till och med vara en merit och något eftersträvansvärt. Samma sak gäller beviskraven. Om en person som sedan länge är känd av polisen påträffas med stöldgods kan man anse att det är utom allt rimligt tvivel att personen stulit dessa. Har man gjort ett aktivt val att inte följa samhällets regler så får man ta konsekvenserna och acceptera att samhället inte litar på dig.

Detta går emot vad juristeliten tycker men det är redan bevisat att dagens ordning inte fungerar. Det som saknas är att alla människor inte har den känsla för vad som är rätt och fel som hela vårt rättssystem bygger på. Detta gäller människor i alla samhällsklasser och beror inte på socioekonomiska faktorer utan mer på den långsiktiga politiska utvecklingen. Om brott lönar sig för andra varför ska jag vara hederlig?

Bekymrad Svensson