Privatiserad förgårdsmark gör Avenyn attraktiv året om, skriver Sten Jonson.
Privatiserad förgårdsmark gör Avenyn attraktiv året om, skriver Sten Jonson. Bild: Robin Aron

Fler uteserveringar skulle göra Avenyn mer levande

Privatiserad förgårdsmark gör Avenyn attraktiv året om, skriver Sten Jonson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Det finns nu fyra tävlingsförslag att med skattemedel lyfta Avenyn. Samtliga visar på meningslösa trendiga markdekorationer utan funktion, typ vattenplasket utanför Stadsbiblioteket.

I söndags besökte jag Götaplatsen där Stadsbiblioteket, Stadsteatern och Konserthuset hade tomma döda bottenvåningar, utan folkliv eller verksamhet på marken utanför.

Biograf Göta hade däremot en grön befolkad uteservering med mänsklig värme. Södra vägen från Lorensberg till Korsvägen har fått samma gröna karaktär. Även Avenyn 1 och 2 med sina uteserveringar ger även en välkomnande känsla.

Den gamla förgårdsmarken utmed Avenyn har i dag tråkiga grå betongplattor utan funktion. Mitt förslag är att återlämna förgårdsmarken till fastighetsägarna med krav på grönska och attraktiva funktioner. Även om hela Avenyn blir full av uteserveringar som är öppna året om, är det bättre än de markdekorationer som tävlingsförslagen visar och som ska bekostas av skattebetalarna.

ANNONS

Privatiserad förgårdsmark gör Avenyn attraktiv året om och skapar grön mänsklig aktivitet.

Sten Jonson, arkitekt SAR/MSA

LÄS MER:Så kan framtida Avenyn se ut – se tävlingsbidragen här

LÄS MER:Nu får göteborgarna chansen att säga sitt om Avenyn

LÄS MER:Här är nya butikerna som öppnar i Göteborg

ANNONS