Sverige sålde till sist sin själ till Erdogans Turkiet, tycker Annette Norling.
Sverige sålde till sist sin själ till Erdogans Turkiet, tycker Annette Norling. Bild: Henrik Montgomery/TT

Farväl till alliansfrihet och en självständig utrikespolitik

Tyvärr tror jag inte att allt det här skapar större förutsättningar för fred i världen, skriver Annette Norling.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Kanske är det så att priset för Sveriges trygghet och skydd mot krig är att säga nej till viss självständighet? Jag kan tänka mig det med anledning av den aggressivitet som världspolitiken uppvisar. Men, priset är för högt!

Sverige sålde till sist sin själ till Erdogans Turkiet. Belöningen? Ett medlemskap i Nato. Under mer än ett år har Turkiet, genom att ställa krav på krav om ändringar av svensk inrikespolitik bland annat, styrt och ställt med Sverige. Det har fjäskats och bugats för Erdogan.

Svenska politiker har gjort eftergifter på flera områden. Nu handlar det till slut om att kritiken, mot en i mångt och mycket auktoritär regim som den i Turkiet, sannolikt tystnat för överskådlig tid. Sverige har varit en stark motståndare till EU-medlemskap för Turkiet just med anledning av återkommande kränkningar av mänskliga fri-och rättigheter.

ANNONS

Till slut krävde Erdogan aktivt stöd från Sverige i frågan om ett eventuellt framtida turkiskt EU-medlemskap. Ett villkor för ett "ja" till Nato-medlemskap för Sverige. Statsministern har nu bytt fot. Trots att medlemskap i Nato och medlemskap i EU inte har med varandra att göra!

Nu säger regering och riksdag farväl till alliansfrihet och därmed viss självständig utrikespolitik. Tyvärr tror jag inte att allt det här skapar större förutsättningar för fred i världen.

Annette Norling

LÄS MER:Turkiet godkänner Sveriges Nato-ansökan

LÄS MER:Fem frågor om Nato-toppmötet

LÄS MER:Kristersson håller inte vakt mot intellektuell korruption

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS