Hedersförtryck är ett hot mot demokratin, rättssäkerheten och jämställdheten, skriver Ewy Gahnström och Sonja Persson.
Hedersförtryck är ett hot mot demokratin, rättssäkerheten och jämställdheten, skriver Ewy Gahnström och Sonja Persson. Bild: Janerik Henriksson/TT

Fadimes tal i riksdagen är lika aktuellt nu som då

Hedersförtryck är ett hot mot demokratin, rättssäkerheten och jämställdheten, skriver Ewy Gahnström och Sonja Persson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

För 20 år sedan mördades 26-åriga Fadime Sahindal av sin far i Uppsala i "hederns" namn. Han sköt kallblodigt två skott i hennes panna eftersom hon ville bestämma över och leva sitt eget liv och vara tillsammans med den pojkvän hon älskade och själv valt.

Två månader innan höll hon ett tal i riksdagen där hon berättar om hur hennes föräldrar vill att hon ska gifta sig med en kusin precis som hennes äldre systrar. Hon vägrade finna sig i detta. Hon ville stå på egna ben, själv ta ansvar för sin handlingar och ingen annan skulle bestämma hur hon skulle tycka, tänka och handla.

ANNONS

LÄS MER:Pandemin har lett till fler digitala tvångsäktenskap

En självklarhet tycker vi men inte för de som lever under hedersförtryck. Fadime hade i släktens ögon förvandlats från en fin kurdisk flicka till en uppkäftig hora och familjen var för att bevara sin heder tvungna att straffa henne.

I detta hederns namn mördas, hotas, misshandlas och förminskas flickors och kvinnors livsutrymme i Sverige. Även pojkar drabbas. De tvingas kontrollera sina systrar, de förväntas gifta sig med den partner som familjen utser. Det är inte alltid en fråga om våld utan om alla dessa inskränkningar i vardagen som omöjliggör en frihet att välja det liv man vill.

LÄS MER:28 flickor har fått utreseförbud

Hedersförtryck är ett hot mot demokratin, rättssäkerheten och jämställdheten. Att fördöma dessa vedervärdiga seder och traditioner är inte rasism utan ett försvar av mänskliga rättigheter och svenska lagar.

Vi kommer aldrig att ställa oss på den sida som fråntar barn och ungdomar deras möjligheter att ta del av de fri- och rättigheter vi har i Sverige.

Fadimes slutord i riksdagen för över 20 år sedan är lika aktuella nu som då: ”Oavsett vilken kulturell bakgrund man har bör det vara en självklarhet för varje ung kvinna att både få ha sin familj och det liv man önskar sig. Men tyvärr är det ingen självklarhet för många tjejer. Och jag hoppas att ni inte vänder dem ryggen”.

ANNONS

Ewy Gahnström och Sonja Persson, förening Varken hora eller kuvad Väst

LÄS MER:Gör oskuldskontroller till sexualbrott så att läkarna kan straffas

LÄS MER:Skolan måste förstärka arbetet mot hedersvåld

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS