Men ännu mer absurt och skandalöst är att det finns läkare i Sverige som också upprätthåller myten och både backar upp och utför oskuldskontroller och ”oskuldsoperationer”, samt förser familjen med oskuldsintyg. Oskuldskontroller och oskuldsoperationer utförs för att tillgodose släktens behov av att intyga en blivande bruds oskuld och därmed dygd enligt hederskulturens normer, skriver debattören.
Men ännu mer absurt och skandalöst är att det finns läkare i Sverige som också upprätthåller myten och både backar upp och utför oskuldskontroller och ”oskuldsoperationer”, samt förser familjen med oskuldsintyg. Oskuldskontroller och oskuldsoperationer utförs för att tillgodose släktens behov av att intyga en blivande bruds oskuld och därmed dygd enligt hederskulturens normer, skriver debattören. Bild: isabell Höjman/TT

Gör oskuldskontroller till sexualbrott så att läkarna kan straffas

Oskuldskontroller och oskuldsoperationer utförs för att tillgodose släktens behov av att intyga en blivande bruds oskuld och därmed dygd enligt hederskulturens normer. Problemet finns inte bara i länder där hederskulturen är norm utan även i Sverige. Det kan handla om okunskap, om missriktad välvilja, eller att läkarna själva sympatiserar med hederskulturen. Oavsett skäl är agerandet skandalöst och måste stoppas, skriver Omar Makram, GAPF.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

I länder där hederskultur är norm, är myten om mödomshinnan utbredd. De flesta där tror att det finns en hinna som blockerar vagina och att alla kvinnor blöder vid sitt första samlag. Det är inte bara vanliga människor som tror på den myten utan förvånansvärt nog också läkare som både backar upp idén och utför oskuldskontroller.

En oskuldskontroll är en undersökning av en flickas eller kvinnas underliv i syfte att avgöra om hon är oskuld. Oskuldskontroller och oskuldsoperationer utförs för att tillgodose släktens behov av att intyga en blivande bruds oskuld och därmed dygd enligt hederskulturens normer.

Sker även här

Det förtyck och övergrepp som flickorna utsätts för sker tyvärr inte enbart i de länderna där hederskultur råder. Många flickor i Sverige lever under samma hedersförtryck som finns i deras föräldrars hemländer. De utsätts för samma press och hot och samma kontroll av sin sexualitet.

ANNONS

Jag har fått tillfälle att diskutera hederskulturen med elever på skolor jag besökt med utgångspunkt från den Manga-bok jag skrivit. Många elever har svårt att acceptera och tro att mödomshinnan är en myt och att det är omöjligt att avgöra om en kvinna är oskuld genom att undersöka hennes underliv. Många nyanlända elever får den informationen för allra första gången och många av dem vägrar blankt tro att mödomshinnan inte existerar. Därför är det nödvändigt att skolans läroplan lägger ännu mer vikt vid upplysning så att föreställningen om mödomshinnan kan skjutas i sank.

Men ännu mer absurt och skandalöst är att det finns läkare i Sverige som också upprätthåller myten och både backar upp och utför oskuldskontroller och ”oskuldsoperationer”, samt förser familjen med oskuldsintyg

På så sätt skulle den dominerande uppfattningen inom hederskulturen, att flickan är en ”förseglad vara” som väntar på att öppnas och nyttjas av hennes rättmätige ägare, det vill säga hennes framtida make, inte ärvas och cementeras hos yngre generationer och därmed inte föras vidare och bidra till framtida hedersförtryck.

Tidningen Ottar avslöjade nyligen att kliniker i Stockholm utför ”oskuldsoperationer” som de kallar för ”reparation av mödomshinnan” till en kostnad av 15 000 kronor för att återskapa något som aldrig funnits.

Tillgodose släktens behov

2015 avslöjade TV4:s Kalla Fakta att oskuldskontroller/-operationer utförs i hemlighet vid svenska vårdcentraler i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det är fruktansvärt att läkare i länder med stark hederskultur godkänner och främjar oskuldskontroll. Men ännu mer absurt och skandalöst är att det finns läkare i Sverige som också upprätthåller myten och både backar upp och utför oskuldskontroller och ”oskuldsoperationer”, samt förser familjen med oskuldsintyg. Oskuldskontroller och oskuldsoperationer utförs för att tillgodose släktens behov av att intyga en blivande bruds oskuld och därmed dygd enligt hederskulturens normer.

ANNONS

Det kan handla om brist på kunskap hos vissa läkare som kommer från länder där hederskulturen råder, eller läkare som själva lever efter hedersnormer.

Tror att man räddar flickorna

Det kan också handla om en missriktad välvilja och en föreställning att läkaren räddar flickorna genom att erbjuda familjen ett oskuldsintyg. Men det de läkarna missar är att när flickan eller familjen kräver en oskuldskontroll är det ett tydligt tecken på att flickan utsätts för extremt hedersförtryck, och att hennes liv faktiskt kan vara i fara. Då måste läkaren kunna bryta patientsekretessen och göra en orosanmälan till socialtjänsten eller en polisanmälan. En oskuldskontroll sanktionerar och cementerar det hedersförtryck som flickorna lever i och det ska inte svensk sjukvård bidra till. Dessutom skapar det en marknad där fler familjer kan kräva ett oskuldsintyg på sina döttrar.

Läkare som utför en ”oskuldskontroll” bryter mot Patientsäkerhetslagen. Trots det kan en läkare som utsätter flickorna för detta övergrepp komma undan med bara en skriftlig reprimand och familjen som kräver oskuldskontrollen kan inte ställas till svars.

Uttryckligt förbud

Läkare som utför sådana åtgärder ska omedelbart fråntas sin legitimation. Lagen måste också skärpas för att ge ett bättre skydd för de tiotusentals flickor som lever inom hederskulturen i Sverige. Det borde finnas ett uttryckligt förbud i lagen mot oskuldskontroller och oskuldsoperationer, som borde bedömas som sexualbrott där både familjen som kräver undersökningen eller operationen, och läkaren som genomför dem lagförs och döms.

ANNONS

Omar Makram, sakkunnig GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS