Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förnybart är framtiden

Vi måste ta till oss hur verkligheten ser ut och gräva ned och avveckla allt vad kärnkraft heter, skriver signaturen Örjan.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Lennart Bergvall, 10/1

Forskning på ny kärnkraft som (M) och (KD) vill lägga 100 miljoner kronor på är inte försvarbart. Frankrike aviserade i september att överge satsningen på generation 4 reaktorer, så kallade bridreaktorer. Forskningen som pågått i sedan 1950-talet och kostat de franska skattebetalarna 80 miljarder kronor har inte lett till att en enda kommersiell bridreaktor kommit i drift.

Mycket tyder på att tekniken för dessa reaktorer blir mycket dyrare än nuvarande lättvattenreaktorer.

Många andra länder har försökt med samma dåliga resultat. Mycket tyder på att tekniken för dessa reaktorer blir mycket dyrare än nuvarande lättvattenreaktorer. Tekniken är inte bara dyr utan också farlig. Bridreaktorer baseras på plutonium, Pu. Det är ett ämne som används vid tillverkningen av atombomber. Förödande för risken att komma i händerna på terrorister.

Inget tyder på att Sverige ska kunna göra en omöjlig teknik möjlig.

Så mitt svar till Lennart Bergvall blir att vi måste ta till oss hur verkligheten ser ut och gräva ned och avveckla allt vad kärnkraft heter. Förnybart är framtiden.

Örjan