Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Forskning är lösningen

Kärnavfallet behöver inte vara det problem det är i dag, skriver Lennart Bergvall.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Ivan Johansson, 7/1

Det är bra att Ivan Johansson och flera med honom tänker på kommande generationer. Jag har för egen del fyra barnbarn och kan därför inte negligera frågan. Om nu Ivan tänker resa en ”runsten” med namn på de som ansvarar för långtidsförvaringen av de stora mängder kärnavfall vi samlat på oss under kärnkraftsdriften, så är mitt förslag att vi låter Miljöpartiet stå högst upp på den stenen.

Miljöpartiet har aktivt arbetat för att lägga ner Sveriges deltagande i forskning på kommande kärnkraftsteknik, och därmed dragit sig undan ansvar för en lösning av problemet med kärnavfallet. Nästa generation kärnkraft förväntas använda det uttjänta bränslet som nytt bränsle. Även avfallet därifrån måste slutförvaras, men inte längre än 1 000 år. Tvingas vi gräva ner dagens kärnavfall i 100 000 år, så har Miljöpartiet aktivt medverkat till att det blir så.

Lennart Bergvall