Ur ett elevperspektiv är det egenregi som ger mest flexibilitet och valfrihet, skriver insändaren.
Ur ett elevperspektiv är det egenregi som ger mest flexibilitet och valfrihet, skriver insändaren. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ett rop på hjälp från privat SFI

De privata skolornas intresse är alltid först och främst att pressa priser. Det sker alltid på bekostnad av lärare och elever, skriver ”Ledsen lärare”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

De styrande politiker i Göteborg har tyvärr beslutat att minska kommunal SFI och Komvux och öka den privata delen. Jag är lärare på en av de privata skolorna. Mina kollegor är toppen och många elever är nöjda med oss. Men jag vill ändå ropa på hjälp och be ansvariga politiker att inte lita på de privata vuxenskolorna.

På mitt jobb får eleverna inte alla lektioner de ska ha. Kommunen betalar företaget för att ge eleverna ett visst antal lektioner per vecka. Men vi lärare hinner inte hålla lektionerna eftersom vi är anställda för att jobba för två, och därför blir en stor del av lektionerna "egenstudier". Det gör att eleverna lär sig mindre och i långsammare takt än vad som är tänkt.

ANNONS

Problemet är strukturellt och berör alla privata aktörer i Göteborg. De privata skolornas intresse är alltid först och främst att pressa priser, vilket sker på bekostnad av lärare och elever.

Det bästa sättet att säkra så stor del som möjligt av kvalitén på SFI och Komvux i Göteborg är att ha den i egenregi.

Jag vet att styrande politiker i nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning vill se ökad konkurrens inom SFI och Komvux. De säger att privata aktörer tillför "mycket", och att priset absolut inte är det viktiga. Men vad kan de tillföra, som inte egenregi kan ge, förutom prispress? Jag vill ha ett KONKRET svar.

Ur ett elevperspektiv är det egenregi som ger mest flexibilitet och valfrihet. En stor egenregi kan erbjuda långsiktighet, en mycket större kurskatalog och klara av ett varierande elevunderlag. Egenregin kan också investera i lokaler. De privata skolorna ligger i för verksamheten icke anpassade företagslokaler.

Kommunen tror att förvaltningen kan kontrollera de privata skolorna men kontrollsystemet är också otillräckligt – och kostsamt. Det bästa sättet att säkra så stor del som möjligt av kvalitén på SFI och Komvux i Göteborg är att ha den i egenregi. Jag säger det inte utifrån politisk ideologi, utan utifrån yrkeserfarenhet.

Ledsen lärare

LÄS MER:Språkkrav kräver en SFI-utbildning som håller måttet

LÄS MER:Göteborg måste se över kvalitén på SFI-undervisning

LÄS MER:Resultatstyrd SFI-peng utreds

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS