Oklokt och förhastat att överge Sveriges neutralitet, tycker skribenten.
Oklokt och förhastat att överge Sveriges neutralitet, tycker skribenten. Bild: Henrik Montgomery/TT

En allians som för krig gör oss inte säkrare

Sverige behöver inte Nato för fred, Nato behöver Sverige för krig, skriver Nils Essle.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Chefen för Must råkade försäga sig eller, i alla fall, säga något som strider mot det förhärskande "narrativet". I en text i GP står det att: ”I Natofrågan menar Must att ett svenskt medlemskap gör det enklare för främmande makt att komma åt Natos skyddsvärden genom Sverige. Det gör Sverige till ett tydligare mål” (GP 29/9).

I den hysteriska russofobi som råder nu är det ovanligt att konfronteras med något som faktiskt verkar både sant och relevant. För envar, som stannar upp och tänker lite, förefaller det ju som en självklarhet att risken att bli utsatt för krigshandlingar ökar om man ingår i en allians vars huvudsakliga syfte är att föra krig. Visserligen endast efter att ha blivit angripen, men inte desto mindre. I Ukraina är alliansen ju dessutom inte ens angripen, men är inblandad i kriget ändå.

ANNONS

Beslutet att lämna hundratals år av alliansfrihet och neutralitet var både oklokt och förhastat. Sverige behöver inte Nato för fred, Nato behöver Sverige för krig.

Nils Essle

LÄS MER:Kristersson hos Biden i spurt för Natointräde

LÄS MER:Ungern: Släpper in Sverige när Turkiet gör det

LÄS MER:Jens Stoltenberg fortsätter som Nato-chef

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS