Jens Stoltenberg, som ursprungligen valdes på fyra år, går nu in på sitt tionde år som chef för försvarsalliansen.
Jens Stoltenberg, som ursprungligen valdes på fyra år, går nu in på sitt tionde år som chef för försvarsalliansen. Bild: Virginia Mayo

Jens Stoltenberg fortsätter som Nato-chef

Jens Stoltenberg har bekräftat att han förlänger sin mandatperiod som Nato-chef, rapporterar VG.

ANNONS
|

Natos nuvarande generalsekreterare, Jens Stoltenberg, har på tisdagen bekräftat att han kommer att vara kvar på posten i ytterligare ett år.

– Jag är hedrad över de NATO-allierades beslut att förlänga min mandatperiod som generalsekreterare, säger Jens Stoltenberg i ett uttalande enligt NRK.

– De transatlantiska banden mellan Europa och Nordamerika har skyddat vår frihet och säkerhet i nästan 75 år, och i en farligare värld är vår starka allians viktigare än någonsin.

Jens Stoltenberg, som ursprungligen valdes på fyra år, går nu in på sitt tionde år som chef för försvarsalliansen.

Han är redan den näst längst sittande generalsekreteraren i Natos 74-åriga historia. De flesta av föregångarna har bara tjänat den fyraårsperiod som de först utses. Endast holländaren Joseph Luns är den som suttit längre Stoltenberg. Luns styrde försvarsalliansen mellan 1971 och 1984.

ANNONS

LÄS MER:Analys: Kritiskt skede 500 dagar efter invasionen

LÄS MER:Uppgift: Alla Natoländer ber Stoltenberg bli kvar

LÄS MER:Kristersson ska prata Nato med Biden i USA

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS