Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Israel lämnade Gaza sommaren 2005 och avvecklade alla bosättningar, skriver insändaren. Bild: Oded Balilty
Israel lämnade Gaza sommaren 2005 och avvecklade alla bosättningar, skriver insändaren. Bild: Oded Balilty

Det Israel gör är försvar inte förtryck

Det måste också finnas plats för en stat som definierar sig som judisk, skriver Martin Thörnvall i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

21/5 Ett folk kan inte förtryckas utan att motstånd föds

Att du drar paralleller mellan de desperata judarnas kamp i Warszawas getto mot sina nazistiska bödlar och Israels försvarskrig mot Hamas är minst sagt osmakligt.

Du glömmer dessutom att Israel lämnade Gaza sommaren 2005. Man avvecklade samtliga 21 bosättningar och tvångsförflyttade 8 000 judar. Alla militärbaser stängdes ned. Därmed ockuperade man inte längre Gaza.

Efter Hamas maktövertagande såg sig Israel (och Egypten) tvingat att upprätthålla en blockad av visst materiel, som av Hamas används till raketproduktion.

LÄS MER: FN: Eldupphöret måste följas fullt ut

Vilka är då Hamas? En terrororganisation, i vars stadgar slås fast att jihad är vägen och Israels totala utplånande målet. Man talar om kamp mot "judarna" - inte "israelerna". Där står också att "tiden är ej kommen innan muslimer bekämpar judarna och dödar dem".

Att hebreiska är officiellt språk i Israel anför du som skäl till att icke-judar skulle diskrimineras. Arabiskan har en särskild status i Israel: i arabiska samhällen sker undervisningen på arabiska, arabiska politiker kan tala på arabiska i Israels parlament och gatuskyltar och samhällsinformation är både på hebreiska och arabiska.

Du verkar ha ett problem med att Israel definierar sig som en judisk stat. Det finns idag 21 stater som definierar sig som arabiska och 57 stater som definierar sig som muslimska. Säkerligen måste det då också finnas plats för en stat som definierar sig som judisk.

Martin Thörnvall

LÄS MER: USA:s utrikesminister reser till Mellanöstern

LÄS MER: Muslimska länder begär brottsutredning om Gaza

LÄS MER: Vi måste kunna prata om vänsterns antisemitism