Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Israelisk artillerield mot Gaza. Bild: Tsafrir Abayov
Israelisk artillerield mot Gaza. Bild: Tsafrir Abayov

Ett folk kan inte förtryckas utan att motstånd föds

Trots brott mot folkrätten och ett otal fördömande i FN-resolutioner har Israel de senaste decennierna tagit över allt fler palestinska områden, skriver Janne Mattsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Sommaren 1942 påbörjades massdeportationer av judar i Warszawas getto. En förflyttning som de var väl medvetna om ledde till en säker död i något förintelseläger, Treblinka var bara ett.

Gettots motståndsrörelse inledde, med stöd av dess befolkning, väpnade uppror mot den tyska ockupationsmakten och höll stånd, trots en överlägset beväpnad tysk styrka. I april 1943 slogs upproret ned totalt.

De här dagarna anfaller den israeliska ockupationsmakten den instängda befolkningen i Gaza från luften. Demonstrationer och protester i palestinska områden bemöts med tårgas och gummimantlade stålkulor av israelisk militär och polis. Hittills (19/5) över 200 döda palestinier varav fler än 60 barn. Från Gaza skickas raketer in över Israel. Hittills tolv döda, inklusive två barn.

Läget för palestinierna är katastrofalt. Världssamfundet måste gripa in.

Trots brott mot folkrätten och ett otal fördömande FN-resolutioner har Israel de senaste decennierna tagit över allt fler palestinska områden. Detta med ekonomiskt, militärt och politiskt stöd från USA. Ockupationsmakten tillämpar militärlagar för den palestinska befolkningen, vilket kraftigt inskränker deras rättigheter och rörelsefrihet.

Inom Israels egna gränser har nationalstatslagen fastslagit att landet är en judisk stat och hebreiska dess officiella språk. En femtedel av befolkningen, palestinierna, diskrimineras därmed som icke-judar.

Nu varnas det för inbördeskrig i Israel och fortsatt upptrappning av våld i de ockuperade palestinska områdena. Läget för palestinierna är katastrofalt. Världssamfundet måste gripa in för att hitta en lösning där palestinier kan få rätt till sitt land och de båda folken ges möjlighet att samexistera.

Ett folk kan inte förtryckas av ett annat utan att motstånd föds!

Jane Mattsson

LÄS MER: Sömnlös natt i Gaza: "Skräckslagna"

LÄS MER: Medier i Israel: Förhandlingar om vapenvila

LÄS MER: EU: Ungern bromsar enighet om Mellanöstern

LÄS MER: Joe Biden engagerar sig i konflikten i Mellanöstern