Även om Migrationsverket till slut insett att kvinnor inte kan utvisas dit, så är riskerna enorma även för män, skriver Birgitta och Peter Lundström.
Även om Migrationsverket till slut insett att kvinnor inte kan utvisas dit, så är riskerna enorma även för män, skriver Birgitta och Peter Lundström. Bild: Meli Petersson Ellafi

Det enda rimliga är att låta dem stanna

Många kan inte utvisas! Sverige har inget utlämningsavtal med talibanerna i Afghanistan. Andra är statslösa, skriver Birgitta och Peter Lundström.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Varför ska de som fått utvisningsbeslut få stanna i Sverige, fast myndigheterna bestämt att de ska utvisas? Vi har några svar.

Många har blivit dömda efter en lag som inte fanns när de kom år 2015. Den lag som begränsade rättigheterna till asyl antogs sommaren 2016 och tillämpades sedan med retroaktiv verkan, mot alla principer för rättssäkerhet. Vidare var många minderåriga och skulle inte omfattas av de hårdare reglerna, men detta kringgicks på olika sätt.

Asylprövningarna i både Migrationsverket och domstolarna har också varit godtyckliga och kritiserats hårt för bristande rättssäkerhet. Den "gymnasielag" som var avsedd att hjälpa en del av de ensamkommande var helt godtyckligt skriven och uteslöt många. Den kräver dessutom att man ska få fast jobb inom sex månader efter studentexamen, en omöjlighet även för många svenska ungdomar.

ANNONS

Många av de som fått utvisningsbeslut kommer från Afghanistan. Även om Migrationsverket till slut insett att kvinnor inte kan utvisas dit, så är riskerna enorma även för män. I Afghanistan piskas och avrättas människor. Trots det fick endast 60 procent av afghanska asylsökande bifall i Sverige under tredje kvartalet 2022.

Till detta kommer det paradoxala: Många kan inte utvisas! Sverige har inget utlämningsavtal med talibanerna i Afghanistan. Andra är statslösa och har inget land som tar emot dem. Dessa människor finns i Sverige och det enda rimliga är att de får finnas här lagligt, jobba och bidra till samhället.

Birgitta och Peter Lundström

LÄS MER:Abdul flydde Afghanistan två gånger – är tillbaka på jobbet

LÄS MER:IS tar på sig bombdåd i Kabul

LÄS MER:Nytt bakslag för afghanska kvinnors utbildning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS