Att ignorera vetenskapen och istället öka köttproduktionen är ett fullständigt ansvarslöst beteende, även om hela riksdagen står bakom, skriver Jonas Nordberg.
Att ignorera vetenskapen och istället öka köttproduktionen är ett fullständigt ansvarslöst beteende, även om hela riksdagen står bakom, skriver Jonas Nordberg. Bild: Elisabeth Alvenby

Därför bör public service granska köttpolitiken

Att ignorera vetenskapen och istället öka köttproduktionen är ett fullständigt ansvarslöst beteende, även om hela riksdagen står bakom, skriver Jonas Nordberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Världen plågas just nu av extrema värmeböljor, en snabb utrotning av vilda djur och en dramatisk ökning av välfärdssjukdomar. Kött spelar här en central roll. Samtidigt har de svenska partierna enats om att öka köttproduktionen. Mot denna bakgrund är det oerhört viktigt att public service tar sitt uppdrag på allvar och grundligt granskar den svenska köttpolitiken.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) vägrar implementera de nya nordiska näringsrekommendationerna eftersom det hämmar svensk animalieproduktion. Livsmedelsstrategin, som stöds av riksdagen, strävar nämligen efter ökad animalieproduktion i Sverige fram till 2030.

Sveriges köttpolitik skadar allvarligt allmänintresset. Djuruppfödningen är en betydande källa till växthusgasutsläpp som metan, koldioxid och lustgas. Den orsakar också skogsskövling och omvandling av naturliga ekosystem till jordbruksmark, vilket leder till omfattande förlust av biologisk mångfald. Dessutom är vår konsumtion av rött och bearbetat kött kopplad till ökad risk för hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa cancerformer, inklusive kolorektalcancer.

ANNONS

Att ignorera vetenskapen och istället öka köttproduktionen är ett fullständigt ansvarslöst beteende, även om hela riksdagen står bakom den hållningen. Därför måste svenska public service-medier, med sin opartiska och granskande roll, våga ställa kritiska frågor om den rådande köttpolitiken. Genom djupgående reportage och undersökningar kan de belysa konsekvenserna av ökad köttproduktion och ifrågasätta beslutsfattarnas motiv samt eventuell påverkan från köttindustrin. Det är också oerhört viktigt att visa på tillgängliga politiska alternativ för att minska köttkonsumtionen som exempelvis köttskatt och minskad moms på nyttiga och miljövänliga vegetabilier.

Public service-medier kan och bör spela en avgörande roll i att öka medvetenheten och främja en bredare diskussion i samhället om köttindustrins enormt negativa påverkan på vår planet. Saklig och objektiv information ger oss möjligheten att fatta informerade beslut som medborgare, konsumenter och väljare. Det är avgörande för att vi ska kunna försvara det breda allmänintresset av en snabb omställning i Sverige till framtidens hållbara och växtbaserade livsmedelssystem.

Jonas Norberg

LÄS MER:Antibiotikan räddas med ansvarsfull köttproduktion

LÄS MER:Våra kostråd kan inte utgå från onyanserad köttkritik

LÄS MER:Ministerns utspel om ökad köttproduktion strider mot vetenskapen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS