Jag tror att de flesta domare välkomnar förbättringen, skriver insändarskribenten.
Jag tror att de flesta domare välkomnar förbättringen, skriver insändarskribenten. Bild: Henrik Montgomery/TT

Dags för allsvenskan att välkomna videodomare

Vi tar ett steg bort från den maktfullkomlighet som man ibland upplevt att domare utövat, skriver signaturen Övertygad.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Det så kallade VAR (Video assistant referee) är ett videosystem som ska hjälpa fotbollsdomare och har visat sig vara ett mycket kraftfullt verktyg för att uppnå maximal sportslig rättvisa. Många katastrofala feldomslut har kunnat upptäckas och korrigeras i de matcher där systemet använts. Ändå finns ett stort motstånd mot VAR i Sverige.

Visst, det finns ett argument mot. Ett är att alla kanske inte vågar fira ett mål lika spontant. Men lite så har det alltid varit, mål kan underkännas även utan VAR. Något vi får leva med, och målen verkar ändå firas lika spontant och hej vilt i matcher med VAR.

ANNONS

Fotboll är ett målsnålt spel, och ett felaktigt domslut kan bli matchavgörande. Då finns bara förlorare. Supportrarna till det drabbade laget blir rasande. Men inte heller de som vunnit kan känna riktig glädje, om de vet att det inte har gått rätt till.

Jag tror att de flesta domare välkomnar förbättringen. De får hjälp, och också ett värn mot dundertabbar som kan vara svåra att bära. Vi i publiken upplever en helt ny transparens i domarutövandet. Vi tar ett steg bort från den maktfullkomlighet som man ibland har känt att domare visat. Inte minst är detta viktigt när misstankar om korruption och uppgjorda matcher uppkommer.

I dag används VAR i VM, EM, Champions League och i de europeiska ligorna. Men inte i allsvenskan. Vad gör svenska förhållanden så märkligt annorlunda?

Övertygad

LÄS MER:VAR light – ett alternativ för allsvenskan

LÄS MER:Uefas drag för att slippa VAR-bråk

LÄS MER:Röstkaos kring VAR på Gais årsmöte

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS