VAR i mötet mellan West Ham United och Manchester City.
VAR i mötet mellan West Ham United och Manchester City. Bild: JOHN SIBLEY

Röstkaos kring VAR på Gais årsmöte

En motion om att Gais aktivt ska arbeta mot att VAR införs i svensk fotboll hade lämnats in inför klubbens årsmöte.
När det skulle fattas beslut i frågan blev det jämnt, dramatiskt och rösterna fick räknas om ett flertal gånger.
– Det speglar ganska väl den känslan som finns om VAR, säger ordförande Jonas Andersson om omröstningen.

ANNONS
|

VAR kommer tidigast att införas i allsvenskan till säsongen 2022.

Redan nu väcker dock videodomarsystemet starka känslor.

Under måndagen togs VAR upp när både IFK Göteborgs och Gais höll årsmöten.

Anledningen? Inskickade motioner från medlemmar där det föreslogs att respektive klubb aktivt ska verka för att VAR inte ska införas i svensk fotboll.

IFK Göteborgs styrelse, precis som Gais, yrkade på avslag av motionerna med hänvisning till den utredning som just nu görs av Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Svensk Elitfotboll (Sef).

Röstkaos hos Gais

– Vi har sagt att vi inte vill ta ett beslut innan den utredningen har gjorts. Vi vet inte vad den kommer fram till, har IFK Göteborgs ordförande Mats Engström tidigare sagt till GP.

ANNONS

Medlemmarna i IFK Göteborg valde att gå på styrelsen linje. Så blev också utfallet hos Gais.

Men om det var ett tydligt beslut hos Blåvitt var det allt annat än givet vilket förslag som skulle gå vinnande hos Grönsvart. Och det blev en del heta känslor kring frågan.

Vid en första rösträkning var det 51 röstkort i luften för motionärernas förslag. 51 röstkort i luften för styrelsens förslag.

Omräkning krävdes. Det var en del heta diskussioner och det ropades i lokalen om att det var "armar i luften som inte hade några röstkort i handen".

"Varför säga nej?"

Det följde sedan ett antal omräkningar innan ett slutligt besked kunde ges. När det räknats om för tredje gången stod det klart att styrelsens förslag vann. Då med 56 mot 52.

Efteråt gav styrelsens ordförande Jonas Andersson sin syn på den jämna och faktiskt, dramatiska, omröstningen.

– Det speglar ganska väl den känslan som är runt VAR, tycker jag. 51 mot 51 först, sedan 52 mot 56 efter två och en halv omräkning. Jag tror att hade vi haft ett förslag till att använda VAR på bordet då tror jag att motståndet hade varit större.

Han fortsätter:

ANNONS

– Men det finns inget förslag att ta ställning till, och det är så jag och styrelsen har resonerat. Varför säga nej till något som inte ens finns konkret för oss ännu? Låt oss få fram den här utredningen först och sedan ta oss tid att diskutera förslaget med våra supporterföreningar och andra sedan.

Därmed kommer både Gais och IFK Göteborg att avvakta den utredning som just nu görs av Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Svensk Elitfotboll (Sef).

Fakta: Så har andra årsmöten röstat kring inskickade VAR-motioner

AIK: Arbeta mot VAR

Malmö FF: Arbeta mot VAR

IFK Göteborg: Avvakta utredningen

Helsingborgs IF: Avvakta utredningen

IFK Norrköping: Avvakta utredningen

IF Elfsborg: Håller årsmöte den 9 mars

Djurgårdens IF: Håller årsmöte den 11 mars

Hammarby IF: Håller årsmöte den 11 mars

Fakta: VAR i tre punkter

Vad står VAR för?

Video assistant referee (assisterande videodomare på svenska).

Vad är grejen?

Tekniken var en stor snackis under herr-VM i Ryssland 2018. Under dam-VM i Frankrike 2019 var det första mästerskapet på damsidan där det assisterande videosystemet använts. Numera används det i flera europeiska ligor, exempelvis infördes det i Premier League den här säsongen.

Hur fungerar det?

Om domaren eller de assisterande domarna är osäkra på om det är ett korrekt mål, om någon ska få rött kort eller vid straffsituationer, kan de granska händelsen på video innan de tar beslut. Videogranskning finns också i andra sporter som ishockey, rugby och amerikansk fotboll.

Källa: TT

ANNONS