Skolan är en skattefinansierad verksamhet och tacksamhet bör råda över att barn även får mat där, tycker skribenten.
Skolan är en skattefinansierad verksamhet och tacksamhet bör råda över att barn även får mat där, tycker skribenten. Bild: Stefan Bennhage

Barn ska inte diktera vad som äts i skolan

En applåd och klapp på axel till rektor som inte daltar utan står upp för vad som gäller, och också till läkare som inte skriver intyg för kräsenhet, skriver signaturen Lärare.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Replik

7/2 Skolan förvandlar barn till tvångsvegetarianer

Först och främst gällande den "föreställning" som råder angående att vi behöver dra ner på vår köttkonsumtion, får vi väl prata fakta och inte föreställningar. Flera organisationer konstaterar att nuvarande köttkonsumtion bland annat bidrar till ökade utsläpp, minskad biologisk mångfald samt bidrar till ökad risk för olika sjukdomar.

Men vi ska gå till nyckelproblemet, nämligen som du själv beskriver, att du som förälder inte lyckats lära ditt barn att uppskatta grönsaker eller växtbaserad kost.

Skolan som du nämner har ju lyckats med att servera mat som låter varierad och förhoppningsvis med tillräckligt med näringsämnen för att ditt barn ska lyckas prestera efter bästa förmåga under skoldagen. Att du sedan som vuxen tillåter ett barn att ställa villkor gällande vilken mat som ska ätas hemma i stället för att se till att denne lär sig att uppskatta grönsaker, låter i mina öron som ditt problem.

ANNONS

Självklart är policyn skriven av vuxna, precis som skolans styrdokument. Om barnen hade fått diktera villkor hade vi haft hamburgare och tacos på menyn varje dag och elever hade kollat på Youtube i stället för undervisas under skoldagen. Tack och lov att skolan försöker lära elever att äta varierad kost samt lär ut klimatmål då uppenbarligen vissa föräldrar fallerar med detta.

En applåd och klapp på axel till rektor som inte daltar utan står upp för vad som gäller, och också till läkare som inte skriver intyg för kräsenhet, för vilket sjukdom är det? Tillägger också att skolan är en skattefinansierad verksamhet och tacksamhet bör råda över att barn faktiskt får mat i skolan.

Lärare

LÄS MER:Flicka fick pasta och köttbullar i bamba – varje dag i 1,5 år

LÄS MER:Barnen blir inte mätta på vegetarisk skolmat - ge dem kött

LÄS MER:Elever kritiska till helvegetarisk bamba

ANNONS