Thunbergs brott var att ha tagit ställning mot massakern på palestinier, samtidigt som hon också tog avstånd från Hamas och alla civila offer, skriver insändarskribenten.
Thunbergs brott var att ha tagit ställning mot massakern på palestinier, samtidigt som hon också tog avstånd från Hamas och alla civila offer, skriver insändarskribenten. Bild: Peter Dejong

Att kalla Greta för Tjej-Hitler är att förminska Förintelsen

Mitt förslag är att vi testar att inte slentrianmässigt jämföra med Hitler under ett år, skriver signaturen Hoppfull skribent.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Droppen som fick bägaren att rinna över var att högervridna Svenska Dagbladets ledarsida den 26 november utnämnde klimataktivisten Greta Thunberg till ”tjej-Hitler”. Thunbergs brott var att ha tagit ställning mot massakern på palestinier, samtidigt som hon också tog avstånd från Hamas och alla civila offer. Susanna Popovas artikel i Svd är inte bara ohederlig, utan förminskar också minnet av förintelsen av de europeiska judarna.

Även Palestina-demonstrationer har ibland problem med att människor jämför Israel med nazism. Ibland görs det kanske av ren frustration, men det finns också en antisemitisk taktik att jämföra för att kunna stryka dagens judars utsatthet från dagordningen.

ANNONS

Mitt förslag är att vi testar att inte slentrianmässigt jämföra med Hitler under ett år. Människor som jämför med specifika beslut eller lagar från 30- och 40-talen går an, och organisationer som faktiskt grundats av nazister ska förstås inte slippa relevant kritik.

Men vid alla andra tillfällen så får vi hitta någon annan liknelse att använda oss av. Använd det gärna som nyårslöfte för 2024.

Hoppfull skribent

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS