Tresteg och matlagning värderas inte på samma sätt när det kommer till barn som ska tävla, menar insändarskribenten.
Tresteg och matlagning värderas inte på samma sätt när det kommer till barn som ska tävla, menar insändarskribenten. Bild: Vegard Wivestad Grøtt

Är mat annorlunda än tresteg?

Barn får tävla i matlagning, men inte i idrott, noterar Lennart Merking.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Ser på tv att friidrotten nu ska låta ungdomar upp till en viss ålder, tolv år tror jag, "tävla" utan att resultat noteras. De flesta lagsporter har redan ett liknande tänk och system.

Men på TV4 tävlas det bland ungdomar – men då i matlagning. Efter en första tuff utslagning (enligt en programledare) återstår tolv tävlande som sedan ska röstas ut två och två i programmen framöver tills det återstår två som får göra upp i en final och sedan har vi en segrare.

Barn mellan åtta-tolv år tävlar alltså på fullt allvar med förnedrande utröstningar då vuxenjuryn inte tycker att deras matlagning duger! Varför? Och vad säger barnpsykologer och andra experter som varit inne och diskuterat det som gäller för idrotten och ungdomstävlandet – att resultat och tabeller i lagsporter eller resultat i friidrotten kan vara skadligt för barn under tolv år?

ANNONS

Varför ska överhuvudtaget mat smaka och presenteras så som en vuxenjury bestämt, och de som lever sämst upp till detta ska lämna tävlingen och programmet?

Och vad är egentligen skillnaden på att tävla i mat och att tävla i tresteg?

Lennart Merking

ANNONS