Volvo Cars vd Håkan Samuelsson menar att det sker förbättringar av arbetsmiljön på företaget, att man jobbar systematiskt med frågorna men att det samtidigt återstår mycket arbete.
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson menar att det sker förbättringar av arbetsmiljön på företaget, att man jobbar systematiskt med frågorna men att det samtidigt återstår mycket arbete. Bild: Meli Petersson Ellafi

Volvo-vd:n efter GP:s granskning: ”Fel att pressa människor”

Ett 30-tal nuvarande och tidigare anställda på Volvo Cars vittnade om en dålig arbetsmiljö på fabriken i Torslanda i GP. Nu kommenterar den högsta chefen, vd:n Håkan Samuelsson, det som granskningen visade.
– Ansvaret är mitt – vi är på rätt väg och gör förbättringar, men det finns mycket mer att göra, säger han.

ANNONS
|

I GP:s granskning ”Hetsen på golvet” vittnade anställda i Volvo Cars produktion om hur de skadats eller blivit sjuka. Flera upplever att de inte fått någon hjälp av företaget utan uppmuntrats att säga upp sig efter skador. Flera vittnesmål handlade också om att produktionslinan ska löpa till vilket pris som helst. Även en läkare, Kalle Uhlebäck, var kritisk till arbetsmiljön på företaget.

LÄS MER:"Volvo Cars förstörde våra liv"

LÄS MER:"Folk svimmar, men bandet ska rulla"

När GP träffar Håkan Samuelsson vid presentationen av halvårsresultatet för bilmärket kommenterar han granskningen och arbetsmiljön i produktionen med följande:

– Att linan ska löpa till varje pris är ett förlegat synsätt. Nummer ett är kvaliteten. Om man inte bygger med den kvalitet som krävs så ska linan stanna. Men självklart så ser vi till arbetssituationer och belastningsskador något vi måste vara otroligt observanta med.

ANNONS

”Inte acceptabelt”

– Vi jobbar med hjälpmedel och att ändra arbetsmoment för att undvika risker och jag upplever att vi är på väg i rätt riktning. Frekvensen är faktiskt bättre. Nu har vi anställt tusentals nya medarbetare, så i absoluta tal kan det vara så att det blivit fler rapporterade fall, det är något som vi naturligtvis jobbar med och något som vi inte kan acceptera.

LÄS MER:Läkare: Volvo belastar samhället

Vad gör ni då konkret?

– Det är positionen, hur man står när man jobbar och att man ska undvika lyft och konstiga arbetsställningar. Det handlar om tekniska hjälpmedel för att lyfta, men också att ha arbetspositioner så man undviker risker. Och vi har medicinsk expertis som hjälper oss med det.

LÄS MER:Facket delar inte kritiken: "Volvo lyssnar på oss"

LÄS MER:Fackbasen om GP:s granskning: ”Allvarligt och alarmerande”

”Mitt ansvar”

Som högsta chef – de här vittnesmålen om arbetsledare som har pressat anställda. Vad är ditt budskap där?

– Det är helt fel att pressa människor så att de blir sjuka, det är fullständigt oacceptabelt och ingenting som ska förekomma.

LÄS MER:Volvo Cars om kritiken: "Det är inte alltid bara arbetsplatsen"

LÄS MER:Volvo kan tvingas till åtgärder – riskerar böter

Vilket är ditt ansvar för arbetsmiljön?

– Jag är högsta ansvarig för att ingen ska bli skadad på sin arbetsplats. Och det är något vi jobbar systematiskt med – med skyddsombud, fackföreningar och myndigheter. Men ytterst är det mitt ansvar att se till att ingen blir skadad på arbetsplatsen.

ANNONS

– Vi är på rätt väg och vi ser en förbättring, men det finns mycket mer att göra. Och speciellt nu när vi har anställt tusentals nya medarbetare, då är det extra viktigt att vi har en positiv trend nedåt.

ANNONS