Volvo och SKF prisade för rekrytering av utlandsfödda tjänstemän

Genom projektet Jobbsprånget har tusentals utrikesfödda akademiker, i synnerhet kvinnor, fått praktik och sedan jobb i Sverige. Och allra bäst på att erbjuda platser är Göteborgsbolagen AB Volvo, Volvo Cars, SKF och Polestar.

ANNONS
|

Det är ett väl känt fenomen sedan länge – det finns en ”mismatch” på arbetsmarknaden: Samtidigt som stora företag skriker efter rätt kompetens, finns det arbetslösa som har svårt att få jobb. Men en del av dessa jobbsökande har kompetens, som företag har svårt att värdera då de är utbildade i andra länder.

Och det är här projektet Jobbsprånget som statliga Tillväxtverket driver ihop med Marianne och Marcus Wallenberg-stiftelsen, kommer in i bilden.

Jobbsprånget matchar utrikesfödda personer med akademisk bakgrund med de behov som arbetsgivare har.

Fakta: Jobbsprånget

Är Sveriges största program för att snabbt få ut utrikesfödda akademiker på den svenska arbetsmarknaden.

Finansieras av statliga Tillväxtverket och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Ifjol sökte 5 100 till programmet och 1 000 personer gjorde praktik på företag.

Över 70 procent är kvinnor och cirka 70 procent som går programmet får sedan anställning på företagen.

Källa: Jobbsprånget

Sökt massa jobb utan att få napp

– Personerna har i genomsnitt sökt 200 jobb, säger Alexandra Ridderstad, vd för Jobbsprånget.

ANNONS

– Att utrikesfödda akademiker står utanför arbetsmarknaden är ett gigantiskt resursslöseri som vi i Sverige inte har råd med.

Och enligt organisationens statistik har cirka 70 procent av de tusentals personer som sökt och fått praktikplats, sedan jobb hos företagen som tagit emot dem. I fjol gjorde cirka tusen personer praktik – av de som gjorde praktik var över 70 procent kvinnor.

– Ja, många av de som blir rekryterade sedan är också kvinnor, säger Alexandra Ridderstad.

Väldigt motiverade medarbetare

– Med den här modellen jobbar man både med social hållbarhet och med affärsnytta. Ungefär hälften av företagen svarar att det är samhällsengagemanget som gör att de medverkar, ungefär hälften att det är affärsnytta. Men när det gäller de många som blir anställda efter praktiken så handlar det om att företagen får tillgång till attraktiv kompetens, som är väldigt motiverad med personer som till exempel är beredda att flytta för att få jobb.

En vanlig yrkesgrupp i programmet är ingenjörer – vilket också passar in på de stora teknik- och industriföretagen i Göteborg. Och i dagarna prisade de arbetsgivare som bidragit mest till en ”mer inkluderande arbetsmarknad”. Och här låg flera av Göteborgsföretagen i topp.

Under fjolåret var AB Volvo, Telia och Polestar de tre arbetsgivare som flest kandidater i programmet sökte till. Och AB Volvo prisades som den arbetsgivare som tagit emot flest praktikanter i det fyramånaders-program som Jobbsprånget är. Dessutom prisades Volvo Cars och SKF för att de ökat antalet praktikplatser för Jobbsprånget.

ANNONS

Engelska river språkbarriärer

För AB Volvo, som tagit emot lite mer än 200 personer totalt genom åren, ger Jobbsprånget möjlighet att få in högutbildad arbetskraft via praktikperiod då de kan utvärderas, förklarar Anna Glembring, chef för talang och ledarskap på AB Volvo.

– Det finns ju ofta språkbarriärer, men där blir engelskan ofta det gemensamma språket, säger Anna Glembring, vilket också är koncernspråket i det multinationella företaget.

Hon är övertygad om att mångfald i sig är ett värde som är viktigt för att företaget ska utvecklas vidare.

– Mångfald och inkludering skapar mer innovativa team och lösningar. Det blir fler perspektiv när man ska hitta lösningar.

LÄS MER:Volvo Lastvagnar ska tillverka lastbilar som drivs av vätgas

LÄS MER:Volvo visar helt självkörande lastbil i USA – kan snart vara på vägarna

LÄS MER:Så kan USA:s biltullar slå mot Volvo Cars och Polestar

LÄS MER:Nya miljardmaskinen avgörande för nya elbilarna hos Volvo Cars

LÄS MER:Göteborgare väljer att köpa aktier i Göteborgsbolag

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS