Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Lundstedt, vd för AB Volvo, sitter på en stol framför en lastbil på huvudkontoret i Lundby.
AB Volvo förvärvar 50 procent av bränslecellsbolaget i en affär värd cirka 6,5 miljarder kronor. Bild: Mia Höglund

Volvo i miljardaffär med Daimler

AB Volvo förvärvar 50 procent av Daimler Truck Fuel Cell – i en affär värd omkring 6,5 miljarder kronor.

Utvecklingen av bränslecellssystem för tunga lastbilar – det är huvudfokus för avtalet mellan AB Volvo och Daimler Truck, där Volvo förvärvar 50 procent av andelarna i Daimler Truck Fuel Cell. Det framgår av ett pressmeddelande.

– I framtiden kommer världen att drivas av en kombination av batterielektriska och bränslecellselektriska fordon, tillsammans med andra förnybara bränslen i viss utsträckning. Bildandet av vårt bränslecellssamarbete är ett viktigt steg i att forma den värld vi vill leva i, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen i en skriftlig kommentar.

Transaktionen är planerad till det första halvåret av 2021, men ska fortfarande godkännas av konkurrensmyndigheter med mera, uppger AB Volvo i pressmeddelandet.

LÄS MER: Industrivärden storhandlar i AB Volvo – Geely inte längre största ägare

LÄS MER: AB Volvo säljer UD Trucks för 20 miljarder kronor

Ska främst användas för tunga lastbilar

Den typen av bränslecellssystem som man planerar att utveckla kommer främst att användas för tunga lastbilar, men ska också kunna nyttjas för exempelvis stationär elproduktion. Bolagens mål är att serieproduktionen av den här typen av bränsleceller ska vara igång under andra halvan av decenniet.

– Vi på Daimler Truck AG och vår avsedda partner, Volvokoncernen, anser att den vätgasbaserade bränslecellen är en viktig teknik för att möjliggöra koldioxidneutrala transporter i framtiden, säger säger Martin Daum, vd för Daimler Truck AG i en kommentar.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi