AB Volvo säljer UD Trucks för 20 miljarder kronor

Japanska Isuzu Motors och Volvokoncernen har tecknat avtal om en strategisk allians. I den ingår att Isuzu Motors köper UD Trucks för 20 miljarder kronor.

ANNONS
|

På fredagen aviserades storaffären mellan Volvokoncernen och japanska Izuzu Motors.

– Jag har stora förväntningar på denna strategiska allians, som kommer att göra Volvokoncernen och Isuzu Motors ännu mer konkurrenskraftiga inom sina respektive marknader och segment. Volvokoncernen kommer att fortsätta stödja UD Trucks och ha en närvaro i de asiatiska marknaderna genom denna allians, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen, i en skriftlig kommentar.

LÄS MER:Gyllenhammar: Batteridrivna bilar är en ”primitiv” lösning

LÄS MER:Premiär för Volvos tunga ellastbilar – i bergtäkt i Kållered

Alliansen mellan AB Volvo och Izuzu är en långsiktig affär

Alliansen mellan Volvokoncernen och Isuzu Motors är början till att bygga en långsiktig och stabil relation, enligt bolagen.

Jättarna ska bygga upp ett tekniksamarbete, bland annat för att kunna göra större tekniska investeringar och utveckla Izuzu Motors och UD Trucks plattformar för tunga och medeltunga lastbilsmodeller för Japan och andra asiatiska marknader.

ANNONS

De ska också samarbeta kring autonom körning och uppkopplade och elektriska fordon.

UD Trucks är från början en japansk lastbilstillverkare som köptes av AB Volvo 2007.

Som ett första steg diskuterar Isuzu Motors och UD Trucks nu villkoren för att UD Trucks ska förse Isuzu Motors med vissa lastbilsmodeller från 2022 och framåt.

– För att säkerställa att verksamheten inte påverkas i samband med överlåtelsen kommer Volvokoncernen under en övergångsperiod tillhandahålla vissa tjänster till UD Trucks samt även leverera komponenter till UD Trucks, säger Martin Lundstedt.

För att affären ska komma i hamn krävs att vissa villkor uppfylls och att den får godkänt från konkurrensmyndigheterna.

LÄS MER:Industrivärden storhandlar i AB Volvo – Geely inte längre största ägare

LÄS MER:Så ska Volvo få anställda att ta vagnen till jobbet

Köpeskilling på 20 miljarder kronor

Köpeskillingen är cirka 20 miljarder kronor, som ska betalas till Volvokoncernen vid transaktionens genomförande. Avtalet innebär också en tilläggsköpeskilling på ytterligare 1,2 miljarder kronor, som ska betalas beroende på hur UD Trucks utvecklas under åren 2021 till 2023.

När affären genomförs förväntas den påverka Volvokoncernens rörelseresultat positivt med cirka två miljarder kronor, och öka koncernens kassa med cirka 20 miljarder kronor, enligt Volvo.

Försäljningen väntas ske under första halvåret 2021.

LÄS MER:Premiär för Volvos tunga ellastbilar – i bergtäkt i Kållered

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS