Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Voi befarar att personuppgifter till över en miljon användare riskerade att läcka. Bild: Ole Berg-Rusten
Voi befarar att personuppgifter till över en miljon användare riskerade att läcka. Bild: Ole Berg-Rusten

Voi befarar: Över en miljon användares personuppgifter läckta

Utomstående kan ha kommit åt namn och mejladresser till över en miljon av Voi:s användare i Europa, rapporterar DI Digital.

Det var i slutet av november i år som Voi lät meddela via ett pressmeddelande att en användare hade tagit sig in i deras tekniska system. Det innebar att personen fick tillgång till lagrade kvitton från användare.

Bolaget uppgav att felet åtgärdats inom en timme och att användaren bara laddat ner sina egna kvitton. Men i en anmälan till Datainspektionen som DI Digital tagit del av uppskattar bolaget att över en miljon kunders personuppgifter låg i riskzonen för att läckas.

LÄS MER: Nya elsparkcyklar på Göteborgs gator – de ska utmana Voi, Tier och Lime

Ville sekretessbelägga anmälan

Vilken typ av personuppgifter det rör sig om är oklart, men enligt DI har Kristina Hunter Nilsson, kommunikationschef på Voi, uppgett för tidningen att namn och mejladress till kunder kan ha funnits på kvittona.

Bolaget ska också ha angett att hela anmälan till Datainspektionen borde sekretessbeläggas.

”Vi tar våra användes integritet på största allvar och det är vår prioritet när vi utformar våra plattformar. Som den största operatören inom mikromobilitet i Europa är vi ett mål för cyberattacker. Vi följer och rättar oss efter lokala lagar och riktlinjer, i detta fall GDPR, vilket kräver att vi såväl rapporterar till Datainspektionen som proaktivt informerar våra användare även om, vilket denna gång var fallet, det bara fanns en teoretisk möjlighet att känslig data kunde ha läckt", skriver Kristina Hunter Nilsson i ett mejl till GP.

LÄS MER: Han jagar Göteborgs elsparkcyklar: "Det blir som en lek"

Inte första läckan

Hon skriver vidare:

”Vi utvärderar kontinuerligt hur vi kan bli bättre på att hantera datasäkerhet och användarintegritet. Vi har vigt extra resurser som enbart ska jobba med dessa frågor för att förhindra att något liknande inträffar igen.”

Elsparkcykelföretaget har hamnat i blåsväder på grund av läckta personuppgifter förut. I mars i år avslöjade det tyska mediebolaget Bayerischer Rundfunk att mejladresser, telefonnummer och personuppgifter 460 000 Voi-kunder legat öppet på nätet, fritt för vem som helst att ta del av.

LÄS MER: Voi-kunders personuppgifter läckta

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.