Voi-kunders mejladresser och telefonnummer låg öppet på nätet, enligt avslöjande från tyskt mediabolag. Svenskar ska också vara drabbade.
Voi-kunders mejladresser och telefonnummer låg öppet på nätet, enligt avslöjande från tyskt mediabolag. Svenskar ska också vara drabbade. Bild: Anders Ylander

Voi-kunders personuppgifter läckta

Namn, mejladresser och telefonnummer till hundratusentals av Voi:s kunder låg öppet för vem som helst att ta del av online. Det avslöjar det tyska mediabolaget Bayerischer Rundfunk.

ANNONS
|

En stor personuppgiftsläcka har uppdagats i det uppmärksammade elsparkföretaget Voi, rapporterar det tyska mediabolaget Bayerischer Rundfunk (BR). Även svenskar ska ha drabbats, enligt mediebolaget.

Tysk expert: Kan leda till identitetsstöld

Läckan rör omkring 460 000 av Vois kunder. Uppgifter rörande namn, mejladresser, telefonnummer och personuppgifter ska ha legat helt fritt på internet, öppet för vem som helst att ta del av.

Till tyska BR säger Stefan Brink, dataskyddsansvarig i delstaten Baden-Würtemberg, att uppgifterna går att använda för kriminella ändamål.

– Med sådan data kan man exempelvis begå identitetsstöld.

Anmälan upprättad

Voi, som har elsparkar i exempelvis Stockholm, Göteborg och Malmö svarar BR att ingen tredjepart ska ha tagit del av informationen och att felet omedelbart ska ha åtgärdats. Bolaget ska dessutom ha informerat den svenska Datainspektionen om läckan.

ANNONS

– Vi har tagit emot en anmälan om en personuppgiftsincident, kommenterar Datainspektionens pressekreterare Per Lövgren i ett mejl till GP.

På frågan om Voi därmed har brutit mot dataskyddsförordningen GDPR svarar han:

– Det är dock alldeles för tidigt att säga något om Voi brutit mot GDPR. Vi går igenom alla incidentanmälningar och gör en bedömning från fall till fall. I vissa fall kan vi bestämma att vi ska göra en tillsyn av händelsen för att utreda den närmare.

Att det skulle röra sig om uppgifter för närmare en halv miljon av Vois användare är dock något som elsparkföretaget tillbakavisar i ett skriftligt svar till SVT Nyheter.

”Uppgifterna om att 460 000 användare skall ha läckt är felaktiga. Det rör sig om cirka 100 000 emailadresser och i vissa fall även personnamn och telefonnummer enligt våra efterforskningar. Det rör sig således inte om betalkortsuppgifter eller annan känslig data. Jag vill också understryka att uppgifterna alltså inte läckt på internet utan att det bara är ett, av Bayerischer rundfunk, belyst problem”, skriver Caroline Hjelm, presschef på Voi i ett mejl till SVT Nyheter.

GP söker Voi för en kommentar.

ANNONS