Viaplay Groups huvudkontoret på Södermalm i Stockholm. Bolaget är just nu i en djup ekonomisk kris.
Viaplay Groups huvudkontoret på Södermalm i Stockholm. Bolaget är just nu i en djup ekonomisk kris. Bild: Janerik Henriksson/TT

Viaplays jätteförlust: 9,7 miljarder

2023 var inte Viaplays år. Enligt norska E24 tappade den kristyngda strömningstjänsten motsvarande 9,7 miljarder.

ANNONS
|

Från plus 323 miljoner år 2022 till minus nästan tio miljarder ett år senare. Bara under förra årets sista kvartal gick Viaplay minus 2,9 miljarder kronor, skriver TT. Samma kvartal för ett år sedan backade man med minus 294 miljoner kronor.

Viaplay har stora ekonomiska problem, det har varit tydligt sedan i somras. Årets andra kvartal backade nämligen bolaget med 5,9 miljarder.

Larmade om konkurshot

I slutet av förra året meddelade tv- och strömningsbolaget, som har rättigheterna för bland annat Premier League, NHL och Formel 1, att de riskerade att gå i konkurs om de inte fick in fyra miljarder i kapital. Det hoppades man lösa bland annat genom en riktad nyemission mot storägarna, vilket förenklat innebär att man försöker få in pengar genom att utfärda fler aktier som ofta säljs till ett billigare pris.

ANNONS

– Om vi inte får rekapitaliseringen på plats kan vi inte betala våra åtaganden på lång sikt och företaget skulle då som en konsekvens kunna komma att upphöra att existera, sa Viaplays vd Jørgen Madsen Lindeman då till till Aktiespararna.

Därför går det så dåligt för Viaplay

I samma veva höjde streamingstjänsten priserna för användare rejält. Månadspriset på deras största paket höjdes med 150 kronor – från 549 till 699 kronor.

Strömningstjänstens ekonomiska kris sammanfaller med det förändrade världsmarknadsläget och den kostsamma satsningen på såväl drama som sporträttigheter.

De dåliga siffrorna till trots steg Viaplays aktie med 6,2 procent vid börsöppning på torsdagen, skriver TT. På ett år har dock aktien gått ner med över 99 procent.

LÄS MER:Chockhöjer priserna på Viaplay

LÄS MER:Viaplays kapitaltillskott klart

LÄS MER:Konkurrent köper serier från krisande Viaplay

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS