Alba Augusts nya tv-serier hamnar på Prime Video sedan Viaplay sålt den vidare. Arkivbild.
Alba Augusts nya tv-serier hamnar på Prime Video sedan Viaplay sålt den vidare. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Konkurrent köper serier från krisande Viaplay

Krisande strömningstjänsten Viaplay säljer nio av sina serier.
Produktioner med stjärnor som Alba August, Maria Bonnevie och Alexander Abdallah hamnar i stället hos Prime Video.

ANNONS

Bland de svenska serierna som nu får premiär på Prime Video märks "Paradis city", filmatiseringen av Jens Lapidus roman med Alexander Abdallah och Julia Ragnarsson i huvudrollen.

Viaplay släpper även "Jana – märkta för livet", första kriminalromanen i Emelie Schepps serie om åklagaren Jana Berzelius. Serien är producerad av Felix Herngrens bolag FLX och har Madeleine Martin, Pernilla August och Zlatko Buric i huvudrollerna.

Gangsters och porr

Flera nordiska serier med kända svenska namn kommer till Prime Video från Viaplay. Som den danska serien "Bullshit", om gangsterkriget i 1980-talets Danmark, med Alba August i huvudrollen. Även "I kärlekens namn", en serie om en norsk familj som börjar göra porr på 70-talet hamnar på Prime Video. I den serien spelar Maria Bonnevie huvudrollen.

ANNONS

Viaplay har drabbats av ekonomiska problem efter en omfattande dramasatsning och inköp av dyra sporträttigheter. Det har fått kanalen att dra i handbromsen, vilket har fått till följd att bolaget har ett stort lager av serier och filmer på lager i väntan på om de ska sändas eller säljas vidare.

Sålt till rivaler

Bolaget har av ekonomiska skäl börjat sälja av sina produktioner till konkurrenter. Nyligen köpte Netflix den uppmärksammade nyinspelningen av "Ronja Rövardotter" och SkyShowtime har tagit över thrillerserien "Veronica" med Alexandra Rapaport i huvudrollen.

"Avtalet med Viaplay går i linje med vår långsiktiga strategi att investera i Prime Video Norden för att förstärka vår position som en förstklassig underhållningsdestination", säger Martin Backlund, vd på Prime Video Nordics i ett pressmeddelande.

ANNONS