Vattenfall går vidare med kärnkraftsplaner vid Ringhals

Vattenfall går vidare med planerna på att bygga nya kärnkraftsreaktorer vid Ringhals i Halland. Nästa steg blir ett samråd.
– Vi har landat i att vi ser goda möjligheter att bygga ny kärnkraft på Väröhalvön, men att det är för tidigt att välja reaktortyp, säger Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft vid Vattenfall.

ANNONS

Sommaren 2022 beslutade statliga energijätten Vattenfall att inleda en förstudie kring att bygga ut två mindre kärnkraftsreaktorer – så kallade modulära SMR-reaktorer. Nu går Vattenfall vidare i nästa steg med en samrådsprocess, som kommer att vara en del av ansökan om miljötillstånd för nya anläggningar, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Vattenfall betonar dock att man inte har beslutat om vilken typ av reaktorer man är intresserad av.

Utreder olika typer av reaktorer

– Förstudien har gett oss värdefulla insikter om förutsättningarna för att bygga nya reaktorer vid Ringhals. Tack vare att förstudien var inriktad på SMR kan vi nu jämföra denna nya teknik med storskaliga reaktorer som vi redan har god kunskap om, säger Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft vid Vattenfall i ett uttalande.

ANNONS

– Vi har landat i att vi ser goda möjligheter att bygga ny kärnkraft på Väröhalvön, men att det är för tidigt att välja reaktortyp, säger hon och tillägger att ambitionen är att ha en första reaktor i drift första halvan av 2030-talet.

Vattenfalls förstudie visade också att det krävs ett statligt risktagande vid utbyggnaden.

– I alla länder där det byggs kärnkraft delas riskerna med staten i syfte att minska de annars höga finansiella kostnaderna. I likhet med andra stora infrastrukturprojekt finns särskilda risker under byggfasen av de första reaktorerna, kommenterar Desirée Comstedt.

Naturreservat vid platsen

Väröhalvön vid Ringhals pekades i förstudien ut som en lämplig plats, men konstaterade också att det finns ett naturreservat och ett Natura 2000-område där.

Vattenfall har börjat köpa upp mer mark på Väröhalvön, och äger sedan tidigare betydande mark runt dagens kärnkraftverk.

Samrådet med lokala aktörer inleds nu under våren, samtidigt som man fortsätter dialogen om vilken reaktorstyp det kan bli, meddelar Vattenfall.

LÄS MER:Ny kärnkraft avgörs av statlig riskdelning

LÄS MER:Så lång tid kan det ta att bygga ny kärnkraft i Sverige

LÄS MER:Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 åter i drift

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS