Torsdagens börsras på Stockholmsbörsen var det värsta i modern tid för en enskild handelsdag. Arkivbild.
Torsdagens börsras på Stockholmsbörsen var det värsta i modern tid för en enskild handelsdag. Arkivbild. Bild: LEFTERIS PITARAKIS

Värsta börsraset i modern tid

Från värre till värst – Stockholmsbörsen rasade med tvåsiffriga tal under torsdagen och stannade på minus 11,1 procent. Det är med god marginal den största nedgången under en enskild börsdag i modern tid – från börsens öppning till stängning.

ANNONS
|

Stockholmsbörsens OMXS-index har med torsdagens kollaps tappat cirka 29 procent av sitt värde sedan kurstoppen runt 20 februari. Det innebär att cirka 2 400 miljarder kronor i börsvärde har gått upp i rök i coronakraschen.

Det är osäkerheten om virusets effekter på ekonomin, vilka som drabbas och hur länge krisen kommer att hålla i sig som spökar, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

– Börsen, ekonomer, politiker, centralbanker – alla brottas med en okänd faktor som vi inte vet hur den kommer att slå, säger han.

Bombmatta av myndighetsåtgärder

Egentligen har inget akut hänt i Sverige eller Europa som påverkar börserna senaste dygnet. Det är USA-beskedet om reseförbudet från Europa som styr nu och som slår oerhört hårt mot flyg, hotell och kringliggande branscher, enligt Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux

ANNONS

– Det var en riktig kalldusch, säger han.

Det i sig ger ringar på vattnet, den ekonomiska spiralen nedåt fortsätter, något som utlöser säljordrar i massor på aktiemarknaderna.

– Dominobrickorna faller. Det är så här finansmarknaderna fungerar, säger Guri.

LÄS MER:Svenska Mässan tvingas ställa in flera mässor

LÄS MER:Läget för hotellen beskrivs som en skräckfilm

Bild: TT

Torsdagens fall var brett. Aktierna i OMXS30-index låg på minus 3 till minus 16 procent. Råvarusektorn är extra hårt ansatt, med störst ras för aktierna i gruvbolaget Boliden och ståltillverkaren SSAB.

Nedgången tog extra fart nedåt sedan Europeiska centralbanken (ECB) avstått från att sänka räntan, vilket marknaden hade räknat med.

Turistbranschen i tuff sits

Aktier med koppling till turism och resor faller också hårt, bland andra SAS och Scandic Hotels.

Oljepriset backar samtidigt kraftigt ned mot 30 dollar per fat, vilket pressar en hårt lånefinansierad, relativt stor amerikansk oljeindustri.

Börserna på Wall Street sjönk också kraftigt på torsdagen, medan ledande Europabörser också föll mycket kraftigt på torsdagen – vid Stockholmsbörsens stängning hade Frankfurt också gått ned med mer än 11 procent och London med knappt 10 procent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS