Chefsekonomen: ”Ingen finanskris – än”

Börserna rasade kraftigt – igen – och recessionen kan vara här. Men SEB:s chefsekonom, Robert Bergqvist, pekar på ett antal viktiga beslut i veckan som tydligt hjälper ekonomin.
– Och vi är inte i en finanskris än, pengarna har inte försvunnit från systemet.

ANNONS
|

Sedan GP talat med SEB:s chefsekonom, Robert Bergqvist, i slutet av februari har mycket hänt: börsnedgången har mer än fördubblats, smittskyddsläget försämrats, flygbolag och hotell och besöksnäring hamnat i akut kris och regeringen infört extraordinära åtgärder genom att stoppa sammankomster.

– Regeringens beslut var ju en unik, historisk händelse, konstaterar Robert Bergqvist.

Under torsdagen faller Stockholmsbörsen också rekordmycket. När GP talar med SEB:s chefsekonom har ännu inte fallet nått botten, men han har två besked om läget: ett lite mer lugnande och ett mer bekymmersamt.

LÄS MER:Därför faller börserna – och så påverkas ekonomin framåt

Ett lugnande och ett mer oroande besked

– Att börserna faller väldigt mycket har vi sett de senaste åren, nu gör de det exceptionellt mycket. Men vid en finanskris försvinner alla pengar i det finansiella systemet – det ser vi inte än. När priserna på kreditpapper sjunkit tillräckligt mycket blir det ett problem. Priserna på företagsobligationer har sjunkit, men ännu inte så mycket.

ANNONS

– När det gäller frågan om recession är vi förmodligen redan inne i en. Frågan är nu när vi kommer att se en återhämtning. En enkel definition av recession är två på varandra följande kvartal med negativ ekonomisk tillväxt. Den viktiga frågan nu är om det blir så kortvarigt att inte arbetslösheten stiger tydligt. Vi har sett att det varslats i ett antal branscher, men frågan är om det blir större effekter.

Robert Bergqvist pekar på ett antal viktiga beslut och besked som fattats under veckan och vilka han hoppas ska komma.

LÄS MER:Nytt ras på börsen – index ner med sju procent

Europeiska Centralbanken, ECB

– Marknaden reagerade negativt på att de inte sänkte styrräntan under torsdagen. Men det är inte räntan som löser de problem vi ser nu och den ligger redan på minus.

– Företagen drabbas hårt av produktionsstörningar och att verksamheter tvinga stänga ned. Här gav ECB besked om viktiga åtgärder i eurozonen under torsdagen. Man ökar utlåningen till företag för vidare utlåning till företag, man gör också en extra satsning till små- och medelstora företag som har det kämpigt nu – de får tillgång till pengar, sedan köper ECB ännu mer värdepapper och håller igång sedelpressarna. Och dessutom sänker ECB kraven på kapital för bankerna – så de kan låna ut mer. Det här är bra åtgärder.

ANNONS

LÄS MER:Svenska Mässan tvingas ställa in flera mässor

Riksbanken och Finansinspektionen

– Riksbanken följer förstås med i vad ECB gör. Riksbanken har hittills inte använt de verktyg ECB nu tar fram. Om de sjösätter utlåningsprogram för företag via bankerna, betyder det mycket. Och de har förutsättning att göra det.

– Och när det gäller kapitalkraven är det Finansinspektionen, FI, som kan sänka dem. Det handlar om de så kallade kraven på de kontracykliska kapitalbuffertarna. Det handlar alltså om att Riksbanken låter balansräkningen växa och att FI sänker kapitalkraven.

Under fredagen meddelar Riksbanken och FI att de genomför båda dessa åtgärde.

LÄS MER:Coronaviruset – en tuff match för Petter Stordalen

LÄS MER:Läget för hotellen beskrivs som en skräckfilm

Regeringen

– Jag tycker regeringen varit helt rätt på bollen i de åtgärder de tagit till i det här läget. Man plockar bort en karensdag, så att folk kan vara hemma. Man satsar resurser på småföretag och medelstora företag via Almi och Exportkreditnämnden. Man ger anstånd med arbetsgivaravgifterna, vilket underlättar företagens likvida situation. Och de inför korttidsarbete från maj.

Borde de inte göra mer – oppositionen har ju till exempel föreslagit att staten borde stå för sjuklönen?

– Det är tydligt när man lyssnar till finansminister Magdalena Andersson att man inte är färdiga med krisåtgärder. Vi får se. Men det viktigaste, som jag ser det i detta läge, är de åtgärder Riksbanken och Finansinspektionen kan göra.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS