Volvo Cars och Daimler har samtalat om ett samarbete kring förbränningsmotorer, enligt uppgifter i tysk motorpress.
Volvo Cars och Daimler har samtalat om ett samarbete kring förbränningsmotorer, enligt uppgifter i tysk motorpress. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Uppgifter: Volvo Cars undersöker samarbete med Daimler

Volvo Cars utreder ett eventuellt samarbete kring förbränningsmotorer med tyska Daimler. Båda bilmärkena ägs helt eller delvis av Geely.

ANNONS
|

Uppgifterna kommer från tyska Automobilwoche. Tidningen skriver att Daimler och Volvo Cars "undersöker" ett samarbete kring motorer, och hänvisar till anonyma källor inom Volvo. Syftet ska vara att tillsammans utveckla och tillverka billigare förbränningsmotorer.

Bolagen ska, enligt Automobilwoches källor, hittills bara ha pratat om ett samarbete, några konkreta planer ska ännu inte finnas.

Slår ihop motorutvecklingen med Geelys

I oktober meddelade Volvo Cars och systermärket Geely att de ska skapa en ny gemensam organisation för just utveckling och tillverkning av förbränningsmotorer – bland annat med målet att utveckla bättre hybrider. På sikt finns det planer på att den organisationen ska omvandlas till ett eget bolag.

ANNONS

– Om planerna på ett nytt bolag, där vi samlar all kompetens kring förbränningsmotorer, inom Geelygruppen blir av, är det logiskt om vi söker kunder även utanför Geely-koncernen. Det ligger dock långt framåt och är ingenting vi kan kommentera nu, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

Samarbetar med systrarna

LÄS MER:Volvo Cars och Geely vill skapa gemensamt motorbolag

Geely är sedan februari 2018 största ägare i Daimler. Det kinesiska bolaget äger också Volvo Cars och Geelys ägare Li Shufu är dessutom storägare i Volvokoncernen, som bland annat konkurrerar med Daimler.

LÄS MER:Geely blir största ägare Daimler

Om samtalen med Daimler skulle leda till ett konkret samarbete blir det inte det första mellan Volvo Cars och den tyska tillverkaren. Fordonstillverkarna har tidigare exempelvis startat en taxitjänst i Kina tillsammans. Det har också förekommit rykten om att Daimler både ska leverera motorer till och köpa in sig i just Volvo Cars.

LÄS MER:Daimleraffären skakar om hela fordonsindustrin

LÄS MER: Klart: Geely och Daimler startar nytt "lyx-Uber" i Kina

ANNONS