Upp till bevis – nu kommer rapporterna från Volvobolagen

Säljer Volvo Cars tillräckligt många bilar för att nå målen, klarar AB Volvo de högt ställda förväntningarna och lyckas Balder bättre än de andra fastighetsbolagen? Denna vecka kommer rapporterna från en rad tunga Göteborgsbolag, som fungerar som en värdemätare på det lokala näringslivet.

ANNONS
|

Göteborg har en stor del av de allra störa bolagen på Stockholmsbörsen.

Två av de allra tyngsta är Volvobolagen. På onsdag är det dags för AB Volvo att bekänna färg. Här har marknaden uppskruvade förväntningar efter ett första kvartal som visade hög försäljning och stark lönsamhet. Bolaget satsar på eldrift och kunder har behov av beställa nya lastbilar, efter de mindre leveranser som följde efter coronapandemin.

Verkstadsjätten SKF överträffade också förväntningarna första kvartalet och har tidigare justerat upp prognosen för försäljningen för 2023.

Tung rapportvecka för börsbolagen från Göteborg

Tisdag 18 juli

Balder, Getinge, Doxa

Onsdag 19 juli

SKF, AB Volvo

Torsdag 20 juli

Essity, Fingerprint Cards, Volvo Cars

Fredag 21 juli

Christian Berner, Stockmann/Lindex, Bilia

Senare rapporter

Astra Zeneca (28 juli), Hexatronic (15 augusti), New Wave Group (16 augusti)

Stadens största privata arbetsgivare, Volvo Cars, såg en ökad försäljning, men ett sjunkande resultat första kvartalet. Frågan är om lönsamheten ökar nu, där bolaget bland annat tidigare brottats med högre priser på det litium som används i elbilarnas batterier. Aktien som är lägre värderad nu än när bolaget börsintroducerades 2021 har sett en stigande kurs sedan i maj – frågan är om rapporten kommer att ge den ytterligare en skjuts.

ANNONS

Fastighetsbolagen har haft det tufft

Fyra av de större fastighetsbolagen på börsen har huvudkontor i Göteborg. Och de flesta av bolagen i fastighetssektorn har redan redovisat hur det gått det gångna kvartalet. Bolagens aktiekurser har varit pressade av stigande räntor och sänkta fastighetsvärden.

Ett uppmärksammat bolag är SBB, som befunnit sig i kris, och som redan meddelat att man säljer av fastigheter för miljarder till hyresgäster. Ser man till Göteborgsbolagen som rapporterat – Castellum, Platzer och Wallenstam – har de visat en del sjunkande resultat men framstår samtidigt som mer stabila än en del kollegor i branschen. På tisdag kommer Balder med sin rapport – ett av de allra största och viktigaste bolagen i sektorn.

Bolag som försvunnit under eget namn

Ett bolag som nu saknas bland Göteborgsbolagen är Serneke Group, byggföretaget som står bakom viktiga byggnader som Karlatornet och Prioritet Serneke Arena. Bolaget ingår numera i börsbolaget Doxa, som publicerar sin rapport på tisdagen. Samma dag kommer rapporten från medicinteknikjätten Getinge.

Göteborgska modemärket Lindex slog alla tidigare rekord första kvartalet, efter att inte minst bh-försäljningen gått mycket bra. Under våren stod det också klart att Lindex vd, Susanne Ehnbåge, blir vd för hela den finska koncernen där Lindex ingår, Stockmann. Nu återstår att se om bolaget kan visa lika starka resultat som tidigare med Ehnbåge som koncernchef.

ANNONS

Merparten av de tunga Göteborgsbolagen har presenterat sina rapporter när denna vecka är över. Men det allra högst värderade, Astra Zeneca, kommer med sin rapport först 28 juli. Medicinbolaget har varit skyhögt värderat och finanstidningen Barron’s, utgiven av Dow Jones, valde i veckan ut medicinbolaget bland 40 globala bolag att investera i.

LÄS MER:Jim Rowan: Tungt arbete framåt för att kunna nå målen

LÄS MER:Fortsatt mycket luft i fastighetssystemet

LÄS MER:Fem svar på frågor du inte visste du hade om Göteborgsföretagen

LÄS MER:Kinesiska Geely kan minska ägandet i AB Volvo

LÄS MER:Susanne Ehnbåge blir vd för finska Stockmann

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS