1/5

Undersökning visar – det vill dina grannar helst ha i huset

Gemensamt gym, grillplats och gästbostad hamnar högst när bostadsrättsinnehavare får önska hur man ska använda gemensamma utrymmen. Så ser hela drömlistan ut.

Det är Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, som sammanställt bostadsrättsinnehavarnas drömlista i Bostadsrättsrapporten om vad man ska använda föreningarnas gemensamma utrymmen till för att höja levnadsstandarden och öka gemenskapen. Över 1000 bostadsrättsinnehavare deltog i undersökningen, snittåldern på de svarande låg strax över 40 år.

LÄS MER: Delägda bostadsrätter byggs på Skeppsbron

LÄS MER: Här är det dyrast att köpa bostad i Göteborg

Överst på listan hamnar ett gemensamt gym, 33 procent. Det var tätt följt av en gästbostad, 28 procent, och på tredje plats hamnade en gemensam grillplats med 26 procent.

– Vi har på senare tid sett att gemensamhetslokaler blivit allt mer populärt och på SBC får vi dagligen ta emot frågor från föreningar som går i tankarna att göra om lokaler till mer gemensamt anpassade ytor. Pandemin kan självklart vara en förklaring till detta. Det finns onekligen ett ökat behov av att umgås med sina grannar och lära känna dem man har i sin närhet, säger Marie Östlund, bostadsrättsspecialist på SBC, i en kommentar.

Många vill också vara i fred

Men svenskar är också ett folk som är kända för att stanna till när de öppnar dörren och lyssna i trappen så att de slipper träffa några grannar i uppgången när de går ut.

Det finns det också siffror på i rapporten – hela 19 procent, nära en femtedel, vill inte alls ha några gemensamma ytor tillsammans med grannarna.

– Det ska bli intressant att se hur resultatet kommer att förändras i framtiden. Mest spännande tycker jag att det ska bli att följa utvecklingen av gemensamma hemmakontor. De hamnar långt ner på listan i årets undersökning men dessa kan komma att bli vanligare efter pandemin när behovet av flexibla kontorsalternativ förväntas öka, säger Marie Östlund.

Här är hela önskelistan:

1. Gym, 33 procent

2. Gästbostad, 28 procent

3. Grillplats, 26 procent

4. Bastu, 25 procent

5. Pool, 16 procent

6. Odlingslådor, 15 procent

7. Postpaketrum, 9 procent

8. Coworking-space (gemensam kontorsyta), 6 procent

9. Kylrum, 4 procent

10. TV-rum, 3 procent

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.