Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Trots krisen – Geely visar starka försäljningssiffror

Trots coronapandemin sålde Geely drygt två miljoner bilar under 2020 – i linje med året innan.
Volvo Cars sålde drygt 660 000 av dessa bilar, efter att ha slagit försäljningsrekord under andra halvåret.
Nu planerar det kinesiska bolaget att starta nytt bilmärke.

Volvo Cars storägare, kinesiska Zhejiang Geely Holding Group, sålde under 2020 totalt 2,1 miljoner bilar globalt. Det inkluderar försäljningen för deras underbolag Geely Auto Group och Volvo Car Group.

Det är i nivå med försäljningen för 2019, då man sålde 2,18 miljoner bilar.

Geely Auto, med bilmärken som Lynk & Co och Geometry i sitt stall, sålde 1,32 miljoner bilar under 2020 och nådde under året milstolpen tio miljoner sålda bilar.

LÄS MER: Så ska Volvo Cars och Göteborgs stad minska antalet bilar i staden

LÄS MER: Volvos ägare Geely startar nytt företag för elbilar

För Volvo Cars var andra halvan av 2020 det försäljningsmässigt bästa halvåret någonsin. Efter ett tufft första halvår på grund av pandemin hämtade biljätten upp hela det tapp som skett i Kina och USA. Försäljningen på 391 751 bilar var en ökning med 7,4 procent jämfört med samma period 2019.

Totalt sålde Volvo Cars drygt 660 000 bilar under hela 2020.

Planerar starta nytt bilmärke

I det pressmeddelande Geely Holding Group skickade ut på måndagen lyfter man också upp att Volvo-ägda elbilsmärket Polestar under andra halvåret påbörjade leveranserna av deras nya elbil, Polestar 2, till Europa och Kina. Man har i dagsläget drygt 40 ”Polestar Spaces”, ett slags visningslokal, varav en öppnade på Avenyn i Göteborg i somras.

LÄS MER: Därför dumpar Volvo Cars Bilia

Tidigare i januari meddelade Geely att man planerar starta ytterligare ett bilföretag. Tanken är att man ska utveckla smarta, uppkopplade elbilar tillsammans med Baidu, Kinas motsvarighet till Google.

”Det strategiska partnerskapet kommer främst att fokusera på gemensam forskning och utveckling och produktion av intelligenta och uppkopplade elektriska fordon”, skrev Geely i ett pressmeddelande.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.