Besökare tittar på Geely-producerade bilar på Auto China 2020 i Beijing.
Kinesiska Geely planerar att starta ett nytt företag tillsammans med tech-bolaget Baidu för att utveckla smarta, uppkopplade elbilar. Bild: Ng Han Guan

Volvos ägare Geely startar nytt företag för elbilar

Geely planerar att starta ett nytt bilföretag. Tanken är att man ska utveckla smarta, uppkopplade elbilar tillsammans med Baidu, Kinas motsvarighet till Google.

ANNONS
|

Kinesiska Geely, som bland annat äger bilmärken som Volvo Cars, Polestar och Lynk & Co, startar ett nytt företag som ska tillverka eldrivna bilar. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande på måndagen.

Satsningen är ett samarbete med Baidu, ett annat kinesiskt bolag som kan beskrivas som Kinas motsvarighet till Google och som bland annat sysslar med artificiell intelligens, AI och driver landets största sökmotor och karttjänst.

”Det strategiska partnerskapet kommer främst att fokusera på gemensam forskning och utveckling och produktion av intelligenta och uppkopplade elektriska fordon”, skriver Geely i pressmeddelandet.

Tanken är att man ska använda Geelys så kallade SEA, en elbilsarkitektur som används för nio varumärken inom Geelykoncernen. Den ska kombineras med Baidus karttjänster och kunskaper om AI och självkörande fordon.

ANNONS

Hyundai och Apple kan ha liknande planer

Nyheten kommer bara några dagar efter att det har cirkulerat uppgifter om att Apple och Hyundai planerar ett liknande samarbete för att utveckla självkörande, elektriska bilar.

Enligt nyhetsbyrån Reuters publicerade Korea IT News uppgifter om det planerade samarbetet mellan Hyundai och Apple. De rapporterade bland annat att produktionen skulle ske i USA med start omkring år 2024.

I en första version uppgav tidningen att bilarna skulle byggas i Kia Motors, som ägs av Hyundai, fabrik i Georgia. Enligt rapporteringen skulle man ha en produktionskapacitet på 100 000 bilar år 2024, vilken senare skulle skruvas upp till 400 000 bilar.

De detaljerna plockades dock bort i en uppdaterad version av artikeln.

Ingen offentliggjord tidsplan för Geelys nya elbilsföretag

Hyundai bekräftade på fredagen att de för samtal med Apple, men har också uppgett att man samtidigt diskuterar möjliga samarbeten med en rad andra bolag. Apple har ännu inte kommenterat uppgifterna, enligt Reuters.

Geely och Baidu har inte preciserat någon tidsplan för sitt samarbete, utan uppger att fler detaljer om det nya företaget kommer att presenteras löpande.

Hur mycket bolagen ska investera i projektet framgår inte.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS