SAS trafiksiffror för mars månad visar på ett stort tapp i antalet passagerare.
SAS trafiksiffror för mars månad visar på ett stort tapp i antalet passagerare. Bild: Johan Nilsson/TT

Trafikras för SAS – tappade 60 procent av passagerarna

Under mars månad tappade SAS nästan 60 procent i antal passagerare. Nu ställer bolaget in nästan samtliga flygningar under april – och erbjuder för första gången inga internationella reguljära flygningar.

ANNONS
|

Det nya coronaviruset har slagit hårt mot resandet och flygbranschen. SAS trafiksiffror för mars månad visar på en minskning i antal passagerare med nästan 60 procent. Nu har flygbolaget beslutat att ställa in nästan alla flygningar under april. Det meddelar man i ett pressmeddelande på tisdagen.

Erbjuder inga internationella flygningar

– För drygt en månad sedan började vi allvarligt påverkas av Coronavirus-krisen och vi befinner oss nu i en situation som vi aldrig tidigare upplevt. För första gången i SAS historia erbjuder vi inga reguljära internationella flygningar. Sedan i måndags flyger vi bara till ett begränsat antal destinationer inrikes i Norge och Sverige. I Norge flyger vi till fler destinationer än i Sverige, tack vare ett avtal med den norska regeringen, säger Rickard Gustafsson, vd för SAS, i en skriftlig kommentar.

ANNONS

För att dra ner på kostnaderna har SAS sedan tidigare har bland annat permitterat nästan 11 000 anställda i Skandinavien, en merpart av den totala personalstyrkan. Omkring 120 personer har varslats om uppsägning.

Stödinsatserna räcker inte

Rickard Gustafsson menar att de stödinsatser som de danska, norska och svenska regeringarna har tillsatt inte är tillräckliga:

– Vi är tacksamma för att Danmark, Sverige och Norge erbjudit ett visst stöd i form av kreditgarantier, men de öronmärkta summorna räcker inte för att säkra nödvändig infrastruktur om situationen fortsätter, säger han i en skriftlig kommentar.

SAS är inte ensamma i branschen om att ha drabbats hårt av coronapandemin. På måndagen stod det klart att svenska flygbolaget BRA tvingats ansöka om konstruktion i spåren av virussmittan. Det rapporterades också om att Norwegian skulle varsla alls in personal i Sverige. Enligt Norwegian själva berör varslen dock bara kabinpersonal med bas på Arlanda.

ANNONS