Tatuerare ska odla grönsaker och örter – på Posthotellets tak

Takodlingen på Hotel Post har fått nya trädgårdsmästare. Odlingsbolaget Svalan – som driver upp bladskott från sin tatuerarstudio i Linnéstan – ska odla grönsaker och örter till hotellets restauranger.

ANNONS
|

Joel Albertssons tatuerarstudio i Linnéstaden är inte längre bara en tatuerarstudio. I källaren är hyllor längs väggarna fyllda av små plantor av spenat, mangold, pak choi och chili – bladskott som bland annat ska säljas på Rekoring Majorna senare i veckan.

Odlingsbolaget Svalan, där Joel Albertsson är en av grundarna, har mycket på gång. Det har nyligen tagit över takodlingen på Hotel Post, där de ska odla grönsaker till restaurangerna Norda och Vrå, och i Berghem i Marks kommun håller en större grönsaksodling på att anläggas.

– Allt känns rätt stressigt och lite stökigt just nu, men också väldigt roligt, säger Joel Albertsson.

ANNONS

LÄS MER:Mindre ull på sopberget

LÄS MER:Färre bönder ställer om till ekologiskt

Började gå kurser i permakultur efter föreläsning på Chalmers

Att nya idéer föds ur kriser kan låta som en klyscha. Men för Svalan är det just så. För Joel Albertsson började intresset för hållbar odling att gro under finanskrisen 2008, en tid han beskriver som dyster.

– Av en slump gick jag på en föreläsning på Chalmers som handlade om oljeberoendet och ekonomin och att vi måste bli mer lokala i vårt tänkande. Det kändes väldigt vettigt, säger Joel Albertsson.

Hans föräldrar köpte ett hus i Marks kommun och till det hörde en hel del mark. Joel började gå kurser i permakultur och lärde sig hur man odlar fleråriga växter med mindre resurser. Han besökte olika trädgårdar, var med i en tillsammansodling i Mölndal under en period, experimenterade på ägorna i Mark samtidigt som han jobbade som tatuerare.

Coronakrisen blev en anledning att ta tag i odlingsintresset på allvar. Under krisens första vår vågade få människor tatuera sig.

– I samma veva satt jag och filade på en annons för att arrendera ut marken i Mark. Men när jag skrev annonsen upptäckte jag att jag hade väldigt många krav på arrendatorn och insåg att jag nog egentligen ville sköta marken själv, säger han.

Startade Svalan med kompisarna Yannick och Jonas

Det visade sig att kompisarna Yannick Susini och Jonas Struck gick i liknande tankar – och snart var Svalan igång.

ANNONS

Odlingen som de sysslar med bygger på tre ben: Den ska minimera behovet av näringstillförsel, vatten och fossila bränslen. Den ska öka den biologiska aktiviteten och mångfalden i jorden och säljas och konsumeras i närområdet.

Joel Albertsson upplever att tajmingen för dem är nästintill perfekt: intresset för hållbart odlande finns på många nivåer. Svalan har fått ekonomiskt stöd från bland andra Leader Sjuhärad för att bygga växthus.

– Vi har fått så mycket hjälp från alla möjliga aktörer, allt från odlare till byråkrater. Det känns som om samhället verkligen vill att sådana som vi ska finnas, säger Joel Albertsson.

LÄS MER:Odlingsvurmen: "Stor omätbar glädje"

LÄS MER:Uteätarna: Vrå

Joel Albertsson: Odling kan skapa känsla av trygghet

Att intresset för ekologisk odling och närproducerad mat är stort just nu tycker inte Joel Albertsson är särskilt konstigt.

– Många vet att vi i Sverige inte är självförsörjande på livsmedel. Men det blev nog extra tydligt förra våren, när mathyllorna i affären blev tomma på vissa varor. Jag tror att odling kan skapa en känsla av trygghet, säger han.

Under de senaste åren har nya kanaler för småskalig försäljning öppnats. Rekoringarna, som står för schyst, trevlig och rättvis konsumtion, ger nya möjligheter att sälja grönsaker direkt till kunder utan några mellanhänder. Svalan har sålt sina bladskott på rekoringarna i Majorna och vid Chalmers.

ANNONS

– Det känns kul. Vi hoppas att staden i förlängningen kommer att förändras, det hade varit bra om torgen i Göteborg inte bara var parkeringsplatser. Vi hoppas att marknadskulturen är på väg tillbaka.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS