Swedbank avstår skadeståndsprocess mot tidigare vd

Swedbanks styrelse avstår från skadeståndsprocesser mot tidigare vd:n Birgitte Bonnesen samtidigt som de häver avtalet om avgångsvederlag, det skriver banken i ett pressmeddelande.
– Beslutet att avstå är det bästa för banken och för bankens ägare, säger Swedbanks ordförande Göran Persson.

ANNONS
|

Styrelsen för Swedbank meddelade under torsdagsmorgonen att de tagit beslutet att avstå från skadeståndsprocesser mot tidigare vd Birgitte Bonnesen och tidigare ordförande Michael Wolf.

Birgitte Bonnesen fick lämna Swedbank i slutet av mars 2019 efter avslöjandet om penningtvättsskandalen. Sedan dess har banken fått böta upp till fyra miljarder kronor och den tidigare vd:n är även föremål för åklagarens förundersökning om brott rörande grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation.

I april kommer hon kallas till förhör hos Ekobrottsmyndigheten.

LÄS MER:Krav på skadestånd mot tidigare Swedbanktoppar

Får inget avgångsvederlag

Aktiespararna, småspararnas organisation, har krävt att Swedbank ska inleda en skadeståndsprocess mot tidigare vd och ytterligare ledningspersoner, men nu står det alltså klart att styrelsen inte godkänner de kraven.

ANNONS

Swedbank har låtit ärendena utredas av flera advokatbyråer och utifrån de analyser som gjorts drar de slutsatsen att de bör avstå från skadeståndsprocesser. Detta grundar sig främst i att de bedömer sannolikheten för att nå framgång som väldigt låg.

Styrelsen har samtidigt beslutat att häva avtalet om avgångsvederlag till Birgitte Bonnesen.

”Det bästa för banken och bankens ägare”

Carl Svernlöv, advokat vid Baker McKenzie Advokatbyrå är en av de som granskat ärendena och det ska enligt honom vara mycket svårt att kunna visa ett orsakssamband mellan vad som skedde och de skador som uppkom. Han menar därför att han rekommenderat banken att inte inleda en skadeståndsprocess.

– Beslutet att avstå är det bästa för banken och för bankens ägare. En skadeståndsprocess skulle ta mycket tid och resurser i anspråk under många år. Ledning och medarbetare behöver rikta hela sin kraft framåt, säger Swedbanks ordförande Göran Persson i pressmeddelandet.

LÄS MER:FI har inlett ny utredning av Swedbank

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi.

ANNONS