Swedbanks tidigare vd och koncernchef Birgitte Bonnesen. Arkivbild.
Swedbanks tidigare vd och koncernchef Birgitte Bonnesen. Arkivbild. Bild: Foto: Janerik Henriksson/TT

Krav på skadestånd mot tidigare Swedbanktoppar

Aktiespararna kräver att Swedbanks styrelse inleder en skadeståndsprocess mot 14 tidigare styrelseledamöter i banken, skriver Svenska Dagbladet (SvD).

ANNONS
|

Organisationen vill att de utpekade krävs på totalt 3,7 miljarder kronor och kravet framförs i ett brev till styrelsen och i en begäran till bolagsstämman den 25 mars.

Före detta finansmarknadsminister Peter Norman samt Birgitte Bonnesen och Michael Wolf – som båda tidigare varit vd i banken – finns bland de utpekade.

Swedbank har fått böta fyra miljarder till Finansinspektionen och Aktiespararnas vd Joacim Olsson tycker att någon måste hållas ansvarig för det.

Han är frustrerade över att den nuvarande styrelsen, med tidigare statsminister Göran Persson som ordförande, inte har agerat.

– Göran Persson meddelade förra året att man skulle överväga ett skadestånd. Men inget har ju hänt, säger Joacim Olsson till SvD.

ANNONS

– Processen vi föreslår kan ge banken intäkter på 3,7 miljarder kronor utan att man riskerar en enda krona. Det är svårslaget, fortsätter han.

ANNONS