Sveriges förmögna flyger allt mer med privatjet

Svenska miljardärer och kändisars resor med privatjet har exploderat de senaste två åren med ökade utsläpp som följd, visar en kartläggning som Dagens ETC har gjort. Här är några av de kändisar som väljer att ta privatflyget.

ANNONS

Intresset för att resa med privatflyg har exploderat. Åtminstone bland svenska miljardärer och kändisar. Under pandemin förändrades resebranschen i grunden – och under 2021 fördubblades antalet privata flygningar jämfört med 2019, rapporterar Dagens ETC som med hjälp av en databas kartlagt förmögna svenskars resemönster.

– Det är fortfarande ett så stort behov att vi inte har luftfartyg så det räcker till. Vi har jobbat dag och natt, säger privatjetuthyrningsföretaget Grafairs vd Johan Emmoth till tidningen.

Många pandemirestriktioner släppte den 29 september 2021 och följande månad slog privatflyget rekord i antal resor. Hundratals svenskar flög till London, Portugal och Madrid. Två av dem var artisten Charlotte Perrelli och hennes man Anders Jensen, vd för Ryds Bilglas, som åkte privatflyg till Florens för lite lyxshopping.

ANNONS

Några år tidigare pratade Perrelli med Expressen om sin klimatångest:

– När jag tänker på att mina barn och barnbarn ska växa upp på den här planeten. Det är stressande.

GP har sökt Perrelli för en kommentar.

En annan svensk kändis som gillar privatflyg är den före detta skidåkaren och influencern Jon Olsson. Numera driver han klädföretaget C’est normal som försöker ”minska vår påverkan på planeten”. Enligt Dagens ETC flög han nyligen med privatplan till Saudiarabien för att titta på en Formel 1-tävling. Andra exempel på kända privatflygare är modellen Victoria Silvstedt, artisten Steve Angello och influencern Camilla Fogstedt.

Tre gånger så många privatflygningar 2021 jämfört med 2019

Trenden verkar hålla i sig även i år. Under årets tre första månader flögs privatplanen tre gånger som mycket jämfört med samma period 2019.

– Företaget jag jobbar för har varit tvungna att neka flygningar då efterfrågan har varit högre än kapaciteten. De senaste två årens arbetsbelastning liknar inte något jag tidigare erfarit, säger en pilot till Dagens ETC.

Även flera svenska miljardärer väljer privatflyg, varav några äger egna plan. Bland denna superrika skara finns Marcus ”Notch” Persson som köpte ett plan efter att ha blivit stormrik på dataspelet Minecraft. Två plan ägs av Wallenbergsfärens bank SEB och butikskedjan Biltema har lika många. Även Margareta Wallenius-Kleberg, arvtagerska till Wallenius-rederierna har flera privatflygplan.

ANNONS

Privatflyg mellan Stockholm och Göteborg för 90 000 kronor

Enligt Dagens ETC kan en enkel resa från Stockholm till Göteborg kosta 90 000 kronor. Orsaken till det höga priset är att piloterna ”tomflyger” tillbaka till basen. När resenären ska tillbaka till Stockholm har planet flugit sträckan utan passagerare två gånger.

En timmes privatflygning producerar från 10 till 30 gånger så mycket koldioxid per passagerare jämfört med reguljär flygning, enligt bolaget Terrapass och Dagens ETC:s uträkningar. Totalt släppte de svenska privatflygen ut 56 000 ton koldioxid, en ökning med 60 procent på två år. Enligt tidningen har flottan på 29 svenskregistrerade plan samma årliga klimatpåverkan som samtliga invånare i tätorten Ekerö, eller samtliga registrerade bilar av märket Volvo V40, 41 000 stycken.

Stefan Gössling är professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitet. Enligt honom är det motiverat att belysa lyxresornas klimatpåverkan, trots att den bara står mellan två till fyra procent av de totala flygutsläppen.

– Den som sannolikt släpper ut mest i hela världen är oligarken Roman Abramovitj, lika mycket som 250 000 invånare i Centralafrika. Ska vi strunta i honom? Det är inte meningsfullt över huvud taget att tolka ett problem på det sättet. Vi måste börja med de i toppen som släpper ut mest, de på botten kan inte spara mer, säger han till Dagens ETC.

ANNONS

LÄS MER:Trots vackra löften – så stora är Göteborgsjättarnas utsläpp egentligen

LÄS MER:Skärpta klimatkrav för flyg och fartyg

LÄS MER:Priskrig på flygbiljetter – resor till Rom för en hundralapp

LÄS MER:De ökar sina utsläpp mest

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS