Svenska priset klart på Polestar 4 – den mindre suven

Den har levererats till den kinesiska marknaden sedan december. Nu står det klart vilket svenska pris det blir på nya Polestar 4 – som visas upp i Stockholm på fredag.

ANNONS

Polestar 4, Volvos syskonmärke, visades upp i april ifjol vid bilmässan i Shanghai. Bilen, som Polestar kallar en ”suv coupé”, då det enligt märket är en bil med aerodynamik som en coupé, men utrymme som en suv. I klartext: Den är lägre än många andra suvar, men ovanligt bred. Skulle man jämföra med den mest säljande elbilen i Sverige, Tesla modell Y, så är den cirka 9 centimeter längre, 1,5 decimeter bredare (inräknat sidospeglar) och 8 decimeter lägre.

Lanseras i Stockholm

I november började tillverkningen vid fabriken i Kina och leveranser till kunder i det stora landet började i december. Nu på fredag kommer Polestar 4 ha Europapremiär, på Friends arena i Stockholm under elbilsmässan Ecar Expo.

ANNONS

I ett pressmeddelande framgår det att Polestar räknar med att börja produktionen under sommaren 2024 och att de första leveranserna av kunderna förväntas ske i augusti – för marknaderna Sverige och övriga Europa samt Australien.

Bilen har en maximal effekt på 544 hästkrafter och accelererar 0-100 på 3,8 sekunder i bästa utförandet. Räckvidden är upp till 580 kilometer. Bilen delar plattform med Volvo Cars mindre modell EX30 – Geelys plattform SEA.

Priset på Polestar 4 i Sverige

Long range single motor: 700 000 kronor.

Long range dual motor: 760 000 kronor

Pilot-paket: 20 000 kronor

Plus-paket: 60 000 kronor

Pro-paket: 25 000 kronor

Performance-paket till dual motor: 50 000 kronor.

Tittar man på bästsäljande elbilar i Sverige ligger Tesla model Y börjar på drygt 614 000 kronor och Volkswagen ID4 Pro Edition på drygt 581 000 kronor. Polestar siktar på finare premiumsegmentet bland märken.

Pressat märke behöver succé

Och samtidigt går man ut med priset för modellen, som börjar på 700 000 kronor.

Polestar har varit pressat på sista tiden, där analytiker kraftigt sänkt värdet på bolaget, då dels försäljningen av Polestar 2 – en mindre modell än 4 – blev lägre än förväntat och dels bolaget har fortsatta behov av externa lån för sin finansiering. Polestar varslade 15 procent av sina tjänstemän förra veckan, varav 250 personer i Göteborg. Polestar 4 är tillsammans med den större suven Polestar 3 som kommer senare i år avgörande för att bolaget ska nå lönsamhet och nå större volymer.

LÄS MER:Volvo-varningen: ”Ett polstjärneformat hål”

LÄS MER:SEB: Volvo Cars-bolaget Polestar värdelöst

LÄS MER:Polestar varslar 15 procent av personalen – behöver minska kostnaderna

LÄS MER:Polestar ändrar i styrelse och ledning

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS