Polestar varslar 15 procent av personalen – behöver minska kostnaderna

250 tjänstemän varslas i Göteborg och cirka 450 totalt.
– Vi har startat en process att dra ned på personalstyrkan för hela koncernen med 15 procent, säger Theo Kjellberg, pressansvarig på Polestar.

ANNONS
|

– Här i Sverige har vi lagt ett varsel. Bakgrunden är dels att den nya affärsplanen vi presenterade i november, där vi har som ambition att till 2025 leverera cirka 160 000 bilar och öka vår lönsamhet och även reducera vårt externa finansieringsbehov. För att uppnå planen behöver vi anpassa storleken på verksamheten. Dels är det fortsatt utmanande marknadsförhållanden.

Neddragningen rör bara tjänstemän och inte produktionspersonal, enligt Theo Kjellberg. Tjänstemännen är cirka 3 000 globalt varav 1 600 i Sverige – där man varslar 250 i Sverige och totalt cirka 450 personer.

Behöver sälja fler bilar

I maj tvingades Polestar varsla 170 tjänstemän sedan flaggskeppet, Polestar 3, försenades. Då hade man fått sänka prognosen för sålda bilar 2023 från 80 000 till 60 000-70 000 bilar. Men i slutändan landade försäljningen för 2023 på under 55 000 bilar.

ANNONS

Hur stor kris är Polestar i?

– Jag skulle inte vilja sätta något värde i det, men vi har en affärsplan som vi jobbar efter. Och vi är fast beslutna om att leverera på den till slutet av 2025. Och vi har två bilar som kommer på marknaden nu som verkligen förändrar Polestars position, vi går från märke med en elbil till tre, säger Theo Kjellberg.

Personalen informeras

– Och som en del av processen för att anpassa verksamheten och förbättra lönsamheten och reducera det externa finansieringsbehovet så måste vi tyvärr göra det här, säger Theo Kjellberg.

En bredare personalinformation inleddes klockan 14 på fredagen.

– Vi har inte hunnit att samla oss riktigt. Det är supertråkigt och det kommer att bli en tung period här framför oss med diskussioner med arbetsgivaren, säger Eric Falk, fackordföranden för Unionen på Polestar.

Alla medarbetare ska ha blivit informerade av sina chefer innan neddragningen blev allmänt känd.

Fackliga förhandlingar inleds nästa vecka

Efter sommarens neddragningar är det ungefär 1 500-1 600 personer som arbetar på Polestar i Sverige, tidigare var man 1 700, enligt facket.

Företaget håller nu på att ta fram ett underlag inför de fackliga förhandlingarna som inleds med Unionen, Akademikerna och Ledarna i nästa vecka.

ANNONS

– Det som är absolut viktigaste är att allt går rätt till. Det är tråkigt att bli av med sitt arbete, men viktigast av allt det går rätt till, säger Eric Falk.

Polestars aktie har fallit kraftigt senaste året, då många techbolag med kapitalbehov har haft det tufft efter stigande räntor. Men sista veckan har kursen lyft kraftigt på Nasdaq-börsen i New York, där bilmärket är noterat – med över 20 procent.

LÄS MER:Polestar lånar miljarder av Volvo och Geely – sätter hopp till nya modellerna

LÄS MER:Är Polestar verkligen värdelöst?

LÄS MER:Polestar ändrar i styrelse och ledning

LÄS MER:Polestar tvingas säga upp personal

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS