Subways restauranger på Irland kan dock fortsätta kalla sitt bröd för bröd. De kommer dock få betala mer skatt på grund av den höga sockerhalten.
Subways restauranger på Irland kan dock fortsätta kalla sitt bröd för bröd. De kommer dock få betala mer skatt på grund av den höga sockerhalten. Bild: Charles Krupa

Subways bröd får inte kallas bröd – innehåller för mycket socker

Subways bröd innehåller för mycket socker. Därför får det inte kallas just bröd, har högsta domstolen i Irland beslutat, skriver Newsweek. Nu måste snabbmatsjätten betala moms för brödet.

ANNONS
|

Degen i det bröd som Subway använder innehåller tio procent socker, därför kan det inte ingå i den lagstadgade definitionen av bröd, har Irlands högsta domstol beslutat.

Gränsen för andelen socker går vid två procent av vikten.

LÄS MER:Sara Serray skapade godiset i sitt kök – Wellibites blev miljonmarknad

LÄS MER:Sötningsmedel eller socker – vad skiljer dem åt?

Fast egentligen är det hela mest en skattefråga. Subway-företagare på Irland hade argumenterat för att man inte skulle behövda betala moms på brödet till deras mackor, då de ansåg att brödet är en basvara, och då inte ska beskattas enligt irländsk lag.

Domstolen menade å sin sida att bröden inte en basvara, då de innehåller för mycket socker och därmed ska klassas som bakverk.

ANNONS

Konsekvensen blir att Subway behöver betala moms för brödet.

Subway tvingas betala mer i skatt

Snabbsmatsjätten håller dock inte med.

– Subways bröd är, såklart, ett bröd, säger en talesperson för Subway till tidningen Newsweek.

Subways restauranger på Irland kan dock fortsätta kalla sitt bröd för bröd. De kommer däremot få betala mer skatt på grund av den höga sockerhalten.

LÄS MER:Utklassning när panelen korade bästa kanelbullen från konditori

Snabbmatsjätten startade i USA 1965 och första svenska restaurangen öppnade i Stockholm 1999. Konceptet baserar sig på franchise och restaurangerna drivs av företagare världen över.

Under år 2011 gick Subway om McDonald's i antalet restauranger och blev världens största restaurangkedja. Subway har i dag elva restauranger i Göteborg. Totalt har de omkring 44 000 restauranger i världen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS